Nieuws

Lawaai oet Losser Carbagerun

Zondag 1 juli worden de Lossernaren Peter Albers (50) en “zien jongs” Mitchel (23) en Daan (19) in Emmen verwacht voor de keuring van hun “barrel”, een Volvo 850 van het bouwjaar 1995.

Tijdens de keuring wordt bekeken of hun auto geschikt is en aan de eisen voldoet om aan de Carbagerun Zomer 2018 mee te mogen rijden. De start is op maandag 2 juli in Emmen en het doel is om te finishen in Gradišče, Škofljica op vrijdag 6 juli.

10e Editie

De Zomer Editie 2018 is de 10e Zomer editie van the Carbagerun. En dat moet natuurlijk gevierd worden met een speciale editie. De route van deze editie is een “best of” verzameling van de afgelopen 10 jaar met daarbij natuurlijk ook gewoon nieuwe routes. De afgelopen jaren ging inschrijven voor the Carbagerun d.m.v. een loting. Deze speciale editie heeft als unieke kenmerk dat er geen loting is en iedereen dus kan inschrijven tot het maximum aantal teams/auto’s is bereikt. Dat maximum ligt voor deze jubileum-editie éénmalig op 1.000 teams/auto’s.

Route

De start is in het Drentse Emmen en vervolgens gaat de route door:

  • Duitsland
  • Polen
  • Tsjechië
  • Slowakije
  • Hongarije
  • Kroatië
  • Slovenië

2.500 km in 5 dagen door 7 landen.

De Auto

De dagwaarde van de auto mag niet hoger zijn dan 500 Euro en het bouwjaar mag niet hoger zijn dan 1999. Natuurlijk moet de auto aan alle wettelijke eisen voldoen. Maar daarnaast worden de deelnemers uitgedaagd om niet met zomaar een oud barrel aan te start te verschijnen. Ook wordt gevraagd om het barrel op te tuigen zodat men aan de start verschijnt met een origineel voertuig. Het inschrijfgeld bedraagt 399, - Euro voor een team inclusief 2 deelnemers. Voor elk extra teamlid wordt 49, - Euro in rekening gebracht. Ieder team ontvangt 2 rallyschildjes en een stickerset bestaande uit 2 deurstickers en een raamsticker. Schildjes en stickerset zijn inbegrepen bij het inschrijfgeld. Voor 59, - Euro per persoon kun je een campingpas boeken.

The Carbagerun gaat niet om tijd en/of snelheid.

Elke dag krijgt het team uitdagende en gekke opdrachten mee die er voor zorgen dat men in de meest vreemde situaties terecht komt. Opdrachten uit het verleden zijn bijvoorbeeld: Zorg dat je kofferbak vol sneeuw zit. Of. Verkleed je als Oliesjeik. Of. Maak een foto van de auto met een giraffe op de achtergrond. Met deze opdrachten kan men punten verdienen. Het team met de meeste punten is de winnaar. Daarnaast wordt er een prijs uitgereikt aan het team met de meest originele auto. Dit wordt democratisch bepaald op basis van stemmen. De prijzen zijn als volgt:

  • 1e prijs: € 1.500,-
  • 2e prijs: € 1.000,-
  • 3e prijs: € 500,-
  • Originaliteitsprijs: € 1.000,-

Los van het prijzengeld valt er nog iets veel belangrijkers te verdienen: alle vier de prijswinnaars krijgen een gratis inschrijving voor de Zomer editie 2019 van the Carbagerun (en dus zekerheid op deelname).

Regels

Vanwege de veiligheid zijn de regels streng. Steekproefsgewijs worden alcoholcontroles uitgevoerd. Men is moreel verplicht om iemand met pech te helpen. Houdt men zich niet aan de regels, zoals bijvoorbeeld stapvoets rijden op de campings waar overnacht wordt, wordt men gediskwalificeerd. De deelnemers krijgen een 31 pagina’s dik handboek waar de regels en andere wetenswaardigheden in vermeld staan.

Meer weten?

www.carbagerun.nl/zomer-editie-2018

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.