Nieuws

Kunst- & Antiekmarkt Erve Kraesgenberg

Na de opstart van de Kunst- en Antiekmarkt afgelopen jaar, kwam gelijk de vraag: ”En wat doe je volgend jaar” ? Het besluit was snel genomen en daarom wordt er op zondag 10 september op  ”Erve Kraesgenberg” weer de Kunst- & Antiekmarkt gehouden

Deze cultuur historische boerderij in Losser leent zich hier heel mooi voor. Er komt kunst in diverse uitvoeringen zoals glaswerk, schilderijen, potterie, enz., kortom een keur aan goede kunst. Ook kun je een breed scala aan antieke verzamelobjecten bekijken/kopen, maar ook design en oude kunst.  

Op deze zondag is ook voor de laatste maal het ”Kuhlkamp Koren Festival”  te beluisteren en daar deze activiteiten op dezelfde locatie gehouden worden, is het een mooie manier om van beide evenementen te profiteren en te genieten.

Voor informatie en inschrijving voor de Kunst- & Antiekmarkt:  E.J. Zwiers, 0535382755  zwiersej@gmail.com , Erve Kraesgenberg, Bookholtlaan 25, 7581BB  Losser.

.

Stukje historie

De naam Erve Kraesgenberg wordt voor het eerst genoemd in het Schattingsregister van Twenthe en wel in 1475. Uit onderzoek is gebleken, dat de oorspronkelijke boerderij eiken gebinten en een sporenkap bevatte van rond 1610. Dat betekent dat er tenminste 11 generaties in de boerderij geleefd en gewerkt moeten hebben. Het erve wisselde in de loop der eeuwen regelmatig van eigenaar, maar werd eigenlijk altijd bewoond door een Kraesgenberg. In 1903 kwam het uiteindelijk ook in het bezit van de familie Kraesgenberg.

Om bedrijfstechnische redenen was de eigenaar in 1990 van plan de boerderij te slopen en had daarmee ook al een begin gemaakt. Dat was mogelijk omdat op dit, uit historisch oogpunt zeer interessante erf, geen enkele bescherming rustte. Vanuit de Losserse gemeenschap kwam de wens naar voren Erve Kraesgenberg voor het nageslacht te bewaren en in z’n volle glorie elders te laten voortbestaan. Om dit te kunnen realiseren werd in 1992 de Stichting Erve Kraesgenberg opgericht.

In 1994 werd de boerderij op z’n oorspronkelijke plek zeer vakkundig gesloopt en werden de markante -en van gesneden telmerken voorziene- gebinten, de oude stenen, dakpannen, plavuizen en overige historische delen opgeslagen. Deze voorraad materialen groeide al snel door giften van de bevolking en bedrijven in de vorm van authentieke bouwmaterialen.

Nadat de gemeente Losser het terrein van het voormalig openluchtzwembad en de bijbehorende ligweide als culturele locatie had aangewezen, kwam alles in een stroomversnelling. Het was voor de Stichting Erve Kraesgenberg de ultieme gelegenheid om hier de oude boerderij, aangevuld met de nodige bijgebouwen, een plaats te geven.

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid