Nieuws

Kinderen herdenken bevrijding Losser

Maandag 3 april was het 73 jaar geleden dat Losser bevrijd werd door de Engelsen. Historische Kring Losser zorgt elk jaar voor een basisschool in de Gemeente Losser een herdenkingsproject.

De Anne Frank krant

Harry Dekkers en André van der Veer, beide bestuursleden van Historische Kring Losser, nemen dit project voor hun rekening. Woensdag 28 maart hebben de heren voor de hoogste klas van de basisschool de Meester Snel school een gastles betreffende het onderwerp oorlog en bevrijding gegeven. Aan de hand van een powerpointpresentatie toonden ze de kinderen wat er gebeurd is in Losser en omgeving tijdens de oorlog en de bevrijding. De Anne Frank krant werd uitgedeeld. Deze krant wordt in de lessen gebruikt om uiteraard het verhaal van de oorlog en bevrijding te verduidelijken maar ook om de taalvaardigheid van de kinderen op te vijzelen.

John Ingram

Op de algemene begraafplaats aan de Bookholtlaan in Losser is de 25 jarige oorlogsvliegenier John Ingram begraven. Ter hoogte van Gronau werd zijn Lancaster, met de bommenlading nog aan boord, getroffen door afweergeschut. John Ingram beval zijn bemanning het vliegtuig te verlaten. Allen kwamen gewond maar levend uit het toestel. Voor John Ingram was het toen te laat. Zijn vliegtuig had veel aan hoogte verloren. Voor hem was er geen mogelijkheid meer er uit te springen.

Rozen

Op de algemene begraafplaats waren de kinderen van de Meester Snel school aanwezig bij het eerbetoon aan John Ingram. Dennis Flokstra verwelkomde de aanwezigen en gaf het woord aan burgemeester Cia Kroon. Cia gaf aan het heel belangrijk te vinden om de kinderen bij de herdenking van de bevrijding te betrekken en het heel fijn vond hoe dat in Losser werd gedaan. Want oorlog is erg. Oorlog is leed en heel vaak groot verdriet. Vervolgens werd door drie kinderen een gedicht voorgelezen. Henk Filipsen speelde de Last Post op zijn trompet. Hierna werden twee minuten stilte in acht genomen. Daarna legden de kinderen en alle aanwezigen een gele roos op het graf van John Ingram. Het project wordt beëindigd op 4 mei met de herdenking op het Martinusplein bij de Oude Toren. Maar eerst bezoeken de kinderen op 18 april nog het oorlogsmuseum in Nijverdal.

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.