Nieuws

Kinderen bouwen een nieuw dorp Losser

Leerlingen basisscholen spelen het spel Democracity

Spelenderwijs kennis maken

Leerlingen uit de groepen 7 en 8 van basisschool Het Kompas speelden woensdagmorgen in de raadzaal van ’t Lossers hoes, het spel Democracity. Zo maakten ze spelenderwijs kennis met de basisprincipes van een democratische samenleving en ervaren ze hoe een gemeenteraad werkt door het spelen van het spel. In dit spel bouwen ze zelf een stad. Ze overleggen en kiezen samen welke gebouwen en voorzieningen in de stad moeten komen. De leerlingen van basisschool Het Kompas waren de eerste groep. Later volgen de leerlingen van de andere basisscholen uit gemeente Losser.

Doel van het spel Democracity

Het doel van het spel Democracity is om samen een stad te bouwen. Voor de inrichting van de stad richten de kinderen eigen politieke partijen op. In het spel ervaren ze dat overleg, argumentatie, meerderheid en het maken van keuzes nodig zijn om iets te realiseren in een democratische samenleving. De kinderen nemen plaats op de zetels van de raadsleden en vormen samen de volksvertegenwoordigers van de gemeente.

Democratisch beslissen

De gemeente bestaat in het begin van het spel alleen nog maar uit woningen. Het is aan de leerlingen om democratisch te beslissen wat er nog meer gebouwd gaat worden. Bedrijven of groen, of toch liever een ziekenhuis of een middelbare school. Het budget is beperkt, dus er moet echt gekozen worden! Ben Pikula raadsgriffier had natuulijk de leiding. De voor en tegens om een ziekenhuis of een middelare school te bouwen werden besproken. Er moest net zoals in de echte raad gestemd worden. Zo kregen de deelnemers een prima indruk hoe de democratie in elkaar steekt. 

Vragen aan de burgemeester

Aan het eind van de morgen kwam burgemeester Cia Kroon binnen. Dit om de officiele samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.De overeenkomst werd ondertekend door de heer Martens, adjunct-directeur van ProDemos en burgemeester Cia Kroon. De leerlingen mochten vragen stellen aan de burgemeester. "Wat doet u als burgemeester"? Als u op straat loopt kennen de mensen u dan? En of de burgemeester iets kan doen aan de betonnen rand rond het voetbalveld. Burgemeester Cia Kroon gaf vakkundig antwoord. Op de vraag van Ben Pikula of de kinderen het spel leuk vonden kwam er een volmondig "superleuk". Misschien zijn er vandaag nieuwe politici voor morgen geboren.

 

 

 

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid