Nieuws

Kinderen basisscholen zelf aan de slag met duurzaamheid

Zo’n 60 basisschoolkinderen in Losser gingen dinsdagmorgen 22 januari zelf aan de slag met de Energy Challenges. Via de Energy Challenges worden zij uitgedaagd om op hun eigen manier campagne te voeren voor “energiebesparing” en “duurzaam omgaan met afval” op school. De kinderen ontdekken zo hun talenten én maken kennis met de wondere wereld van duurzaamheid, energie en techniek. In Grand café Smit kwamen de kinderen bijeen en werden toegesproken door Raymond Ritsma, zanger bij de band Vangrail en omroeper bij Radio Friesland. Hij legde de spelregels uit. De kinderen die meededen, hadden niet stilgezeten. De groepen presenteerden zich via een kort filmpje. Hieruit bleek al dat de groepen zeer enthousiast zijn en vooral vindingrijk.

 

Vijf scholen

Aan dit project doen vijf Losserse Basisscholen mee. Van elke school gaat één groep, energieteam, die zichzelf ook al een naam hebben gegeven, meedoen aan de challenge om zoveel mogelijk ideeën op het gebied van energiebezuiniging en gescheiden van afval inzamelen bedenken en uitvoeren. In juni wordt bekend gemaakt welk team hier het beste is in geslaagd. De energieteams die mee doen zijn:

  • “Green team”(Martinus)
  • “Energy Stars”
  • “The green monkeys” (Verrekijker)
  • “De Bespaarders”(Pax Christi)  
  • “Energy Wijzer” (De Wegwijzer).

Workshops

Vervolgens gingen de groepen uiteen om diverse workshops, gericht op energiebesparing en het scheiden van afval te volgen. Er was een workshop zonneboiler vervaardigen, waar op een speelse manier door de kinderen van een doos, een stuk plastic slang en wat ander simpel materiaal een zonneboiler werd gemaakt die nog werkte ook. Ook was er een workshop waterbesparen en kwam onder andere aan de orde hoe lang, of liever gezegd hoe kort, een douchebeurt moest duren. Een workshop afvalscheiding, waar de kinderen het afval in de daarvoor bestemde container moesten gooien. Het woord sluipgebruik werd duidelijk gemaakt. Sluipgebruik is gebruik van energie die eigenlijk niet noodzakelijk is. Bijvoorbeeld de verwarming in de weekenden aan laten, of een buitendeur onnodig lang open laten zodat de warmte naar buiten kan.

Enthousiasme

Bij terugkomst in de zaal na de workshops waren de kinderen wild enthousiast van hetgeen ze hadden gedaan in de workshops en stonden ze te popelen om zelf op hun scholen aan de slag te gaan. De gemeente Losser heeft in deze methode een zeer gunstige opzet gevonden om het energieverbruik aan te pakken en het scheiden van afval nog beter te laten verlopen. Nu kinderen hier op hun scholen een energiefunctie krijgen, zullen hun ouders hier ook meer aandacht aan gaan besteden. Het mes snijdt aan beide kanten. De gemeente weet zich gesteund door de provincie. Alle scholen die meedoen zijn gemonitord. Dus de kinderen weten ook waar de verbeteringen kunnen worden aangebracht en effect zal hebben. Ook zal na verloop van tijd duidelijk worden welke besparing op de energie in de scholen is gerealiseerd.

Greune Deal

Het concept Energy Challenges wordt vanuit de gemeente Losser aan de basisscholen aangeboden om extra invulling te geven aan de Greune Deal die op 10 oktober jl. is gesloten tussen de gemeente en de basisscholen. In de Greune deal is afgesproken dat het basisonderwijs tien procent aan energie gaat besparen en duurzaam omgaat met afval. De ‘Energy Challenges’ Losser betreft een pilot van één jaar. Bij een succesvol verloop wordt het project vervolgd en mogelijk uitgebreid. Neem voor meer informatie over de Energy Challenges contact op met Malissa Oude Sogtoen (beleidsadviseur duurzaamheid), email: 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.