Nieuws

Kind Liberia vernoemd naar oud- burgermeester Sijbom

In Liberia is een kindje vernoemd naar oud- burgermeester Sijbom. Michael Boakai Kamara is het eerst geboren kindje in een nieuw hospitaal dat is opgezet door René Heupink uit Overdinkel.

Zo maar een donderdag in april. Een belletje met het nummer 231. Voor René Heupink een goede reden om op te pakken, Liberia aan de lijn. In het belletje wordt duidelijk dat het eerste kindje is geboren in het hospitaaltje dat Heupink met de plaatselijke bevolking heeft opgezet.

Waarom Michael?

Omdat de voormalig Lossers burgermeester dit project ondersteunde (containers geschonken, met gemeenteraad) hebben de ouders van het kind hun pasgeboren baby naar Michael Sijbom vernoemd. ‘’Toen ik de ouders aan de lijn had vroegen ze wie onze ‘’mayor’’ was. Ik vertelde de ouders dat deze Michael Sijbom heette. Dan willen we ons kind naar hem vernoemen, zeiden de ouders. De tweede naam, Boakai, is vernoemd naar de vice- president van Liberia. Hij heeft een ook een groot aandeel in ons project. Zo schenkt hij regelmatig geld uit eigen portemonnee. Zo heeft hij bijvoorbeeld ook de overtocht van de materialen van het hospitaaltje betaald en gezorgd dat deze materialen goed over kwamen uit Nederland, aldus René’’.

Welkome verbetering

In februari was het hospitaaltje klaar. De cabine’s uit Losser werden toen in gebruik genomen. ‘’In de eerste week hebben we meteen al 70 mensen behandeld. Nu hebben we al 500 cliënten die aangesloten zijn bij dit hospitaal. In dit gebied, Peace Island, zijn in de wijde omtrek geen doktersposten. Een welkome verbetering in dit gebied dus. En nu is in dit zelfde hospitaaltje het eerste kind geboren, aldus René’’.

Erkennings- feest

Afgelopen twee weken is René weer terug gegaan naar Liberia om het erkennings- feest van het pasgeboren kindje bij te wonen. In die twee weken heeft René samen met nog een Nederlandse collega de werkzaamheden ook opgepakt. Deze collega is Joop Savenije. Hij is een grote sponsor en voorzitter van de stichting Nedlib, de stichting die zich al jaren inzet voor het verbeteren van de welvaart in Liberia. ''De werkzaamheden afgelopen twee weken bestonden vooral uit het repareren van het dak van het hospitaaltje. Doordat het nu in Liberia ongeveer 40 graden is, is het asfalt dat op het dak lag gesmolten. Het regenseizoen begint binnenkort weer en is het dus noodzaak dat het dak waterdicht is, aldus René’’.

Toekomst

René en de plaatselijke bevolking zijn nu bezig met twee overgangen over een rivier. Deze overgangen zorgen ervoor dat twee provincies met elkaar verbonden worden. Doordat deze bruggen gebouwd worden, wordt de reistijd naar de hoofdstad met drie uur ingekort. Erg belangrijk voor de plaatselijke bevolking. Op deze plek wordt al langzaam begonnen met het bouwen van winkeltjes en huizen. Voor de plaatselijke economie geeft dit dus ook een enorme boost.

17 juli

17 juli gaat René weer terug naar Liberia. ‘’Ik ga terug om een tweede verdieping te bouwen op de school die we samen eerder gebouwd hebben. Ook gaan we verder met het ‘bruggen- project’. De materialen voor de verdieping op de school komen mee met de materialen voor de bruggen’’.

 

afbeelding van Niels Bouwhuis

Door: Niels Bouwhuis

Niels Bouwhuis is 28 jaar en woonachtig in Losser. Begeleider Losserhof, carnavalist, toneelspeuler.