Nieuws

Kim Kötter: van verlegen meisje tot populaire BN-er

Ze zal een van de laatste baby’s zijn geweest die nog in het voormalige Dinkelziekenhuis in Losser werd geboren. Als oudste dochter van Robert en Els Kötter groeide Kim op in Glanerbrug.

Daar doorliep Kim net zoals haar zusjes Nicole en Moniek, de Gerardus basisschool. Kim kijkt met heel veel plezier terug op haar schooltijd zeker toen ze later het Jacobus-college in Enschede bezocht. Toch waren er bepaalde fases die voor mij wat minder waren. Kim: “Ik had toen echter opeens faalangst. Een spreekbeurt voor de klas, langs de klaslokalen heen en weer lopen, dat ging gewoon niet. Dan barstte ik in huilen uit. Ik kreeg zelfs zoveel last dat ik professionele hulp moest inroepen”.

En dan moet je nu eens kijken! Uitgegroeid tot een BN-er en succesvolle zakenvrouw.

Maar hoe heb je dat gefixed?

Kim: "Ach, ik haalde mijn MAVO, HAVO en later mijn VWO diploma en werkte bij mijn vader in de meubelzaak. Daar kwam ik natuurlijk al veel met andere mensen in contact. Toen ik niet veel later ook nog achter de bar bij het sportcafé “de Fakkel” ging werken, ging het snel. Bij de bardiensten in de Fakkel maakten mijn zus Nicole en ik er altijd een wedstrijdje van wie de meeste drankjes kon verkopen. Daar heb ik ook veel geleerd".

VWO opleiding afgerond

"Ik had de ambitie om kinderrechter te worden. Ik had een enorme geldingsdrang en wilde perse naar de Universiteit. Dat is gelukt, maar rechten is het niet geworden. Ik koos  voor de richting beleid- en organisatiewetenschappen in Tilburg. In die tijd had ik ook nog een baantje bij Twente FM, waar ik een eigen radioprogramma had met Jeroen Roozendaal".

Miss verkiezing zorgde voor carriere move

"In 2001 werd ik gekozen tot miss Twente en een jaar later tot miss Universe Nederland. Vanaf dat moment raakte alles in een stroomversnelling. Ik mocht naar Puerto Rico voor de miss Universe verkiezing, die ik niet won, maar wel de basis werd van een carrière move. Ik stopte met mijn studie in Tilburg en werd daarna opgeslokt door allerlei invitaties en werkzaamheden. Toen ik in Nederland aankwam was de eerste en misschien ook wel de mooiste ervaring mijn huldiging in Losser door de toenmalige burgemeester van den Nieuwboer. Die rondrit en ontvangst van zoveel Lossernaren bij de Fakkel vergeet ik nooit meer"

Start modellenbureau

"Een keer in het wereldje beland, startte ik een eigen modellenbureau en organiseerde de miss Overijssel verkiezingen. Toen werkte ik ook nog mee aan het programma EDNED van RTV OOST samen met o.a. Bert Eeftink en Leonie ter Braak en rolde van het een naar het ander. Speelde een rol in de soapserie “Van Jonge Leu En Oale Groond” en kreeg een lifestylepagina in Tubantia. Heel indrukwekkend was mijn Afghanistan missie. Ik was daar met een crew van RTV Oost om een documentaire te maken en mocht daarnaast entertainment meenemen. Samen met de losserse band  30 Eurolive en mijn zusje Moniek traden we op voor de militairen en werden we uiteraard ook geconfronteerd met de oorlogssituatie".

"We hebben daar indrukwekkende gesprekken gevoerd met militairen en Afghanen en in het militaire ziekenhuis hebben we heel nare dingen gezien…maar de moed van de militairen en de dankbaarheid van de Afghanen voor de hulp van de Nederlandse militairen, zal ik nooit meer vergeten. Mijn zusje Moniek wilde perse bovenin het stapelbed slapen, omdat zij dan als eerste door een raket zou kunnen worden geraakt. De gedachte daaraan deed en doet ons nog steeds huilen. De eerste nacht ging dan ook direct het luchtalarm af !!! We moesten met de helm op en het schermvest aan rennend naar de bunker. Gelukkig bleek het loos alarm".

Kim Kotter

Stinkend rijk en dakloos

"Al die ervaringen hebben veel voor mij betekend. Zo ook mijn deelname aan het programma “Stinkend rijk en dakloos”. Ik leefde een week lang op straat in Amsterdam met daklozen, zwervers en verslaafden. Dit gebeurde met verborgen camera en microfoon. Iedere dag was het een zoektocht naar eten en een plek waar ik de nacht zou doorbrengen Op een nacht sliep ik op een matrasje in een opvang als enige vrouw tussen 30 heroine verslaafde mannen. Ik had een afgesproken code (“Twente”) als enig redmiddel als het ’s nachts mis zou gaan. De beveiliging zou dan op afroep worden ingeschakeld. Gelukkig gebeurde er niets, integendeel zelfs".

"Een aantal daklozen ontfermden zich over mij alsof ik hun dochter was. Maar of ik die nacht veel geslapen heb? Ook heb ik in de sneeuw en bij een temperatuur van min 10 in een portiekje geslapen. Heel frappant was het dat dat 7 jaar later het zelfde portiekje bleek te zijn van het huis waarin mijn zusje Moniek woonde. En nog toevalligger: de verslavingsarts van mijn verslaafde buddy toen, werd later mijn schoonmoeder (moeder van Jaap)".

Twents accent

"In Hilversum werd mij al snel duidelijk gemaakt dat mijn Twentse tongval weleens een belemmering zou kunnen zijn voor televisie optredens. Ik moest een logopediste raadplegen en van haar moest ik een elastiekje vóór in mijn mond houden. Dat zou mijn uitspraak ten goede komen. Overigens moest Chantal Janzen dat ook, want die had een sterk Limburgs accent. En nu in 2018 vindt men de Twentse tongval leuk. Ze vinden het charmant, authentiek en oprecht".

"Uiteraard ook dankzij Herman Finkers en Ilse de Lange. Natuurlijk doe ik wel mijn best om zo mooi mogelijk Nederlands te spreken op tv, maar mijn Twentse tongval blijft met een aantal woorden en uitdrukkingen niet onopgemerkt. Schaam ik me zeker niet voor. Ik ben er zelfs trots op, want je kunt een meisje wel uit Twente halen, maar Twente niet uit het meisje".

Donald Trump

"Toen ik meedeed aan miss Universe, kwam ik contact met Donald Trump. Hij was de eigenaar van de mondiale miss Universe verkiezing en had voor mij allerlei functies bedacht. Zo vond hij dat ik de miss Universe Nederland moest organiseren. Ik wilde echter eerst ervaring  opdoen met Miss Overijssel. In 2009 werd ik weer benaderd. Of ik Miss Duitsland wilde organiseren. In overleg met mijn vader en mijn toenmalige vriend, antwoordde ik het wel te willen doen, maar dat we ook die in Nederland wilde kopen. Dat was een enorme investering en kostte daarnaast ook veel tijd".

"Een aantal activiteiten moest ik hierdoor afstoten, maar het lukte. Miss Nederland werd weer op de  kaart gezet. En Donald Trump was trots; ik kwam tenslotte uit zijn stal. Een paar jaar later ben ik nog door hem benaderd om voor hem te werken, onder meer om luxe onroerend goed aan rijke Europeanen te verkopen en wat te doen voor zijn tv-zender. Maar dat heb ik afgewimpeld. Een weigering, die hij, geloof ik, nog nooit had meegemaakt. Nadien werd hij president en hebben we geen contact meer gehad".

SBS 6

"En nu werk ik sinds een jaar bij SBS 6. Na een jaar aan de desk, mag ik sinds kort hele gave items maken en presenteren op lokatie. Dat vind ik helemaal te gek. Ik ben het gezicht van de kinderzender Nick jr. en en ben ook nog druk met mijn eigen kinderkledinglijn Moodstreet by Kim Kotter. Dit wordt overigens ook in Losser verkocht, nl. bij Vera’s funnie kids. En om het dicht bij huis te houden, ik ben ook ambassadeur van de Losserhof, want met die bewoners heb ik al jaren een speciale band".

Vader Robert komt even tussendoor om Kim te vragen even een filmpje in te spreken voor de winactie van het visrestaurant in Oldenzaal. “Doe ik wel even”, is het antwoord.

"Ja, Kim Kötter, het verlegen meisje uit Losser, heeft flink aan de weg getimmerd. En tussendoor ook nog moeder van Muck ( 2) en Youp (7 mnd) en echtgenote van Jaap Reesema, met wie ze op 7 september jl. in Fieberbrunn in het huwelijk trad. En hoezeer het oosten van Nederland in hun genen zit, moge blijken uit het feit dat de huwelijksinzegening werd voltrokken door niemand minder dan Jan Riesewijk, onze trotse böggelrieder en cabaretier uit Losser. En natuurlijk ging het in het Twents".

Kim besluit: "Ja, ik heb een bijzonder leven. Ik kan er wel een boek over schrijven en misschien doe ik dat ook nog wel".

En dan klinkt er een schril kinderstemmetje van boven. Youp is wakker en vindt dat hij nu wel weer aan de beurt is. En zo is het! Ik krijg een knuffel en bij het weggaan roept Kim me nog na: Groeten aan je kinderen en als je me nodig hebt, je weet me te vinden”.

Ja, dit is typisch Kim, spontaan, lief en gewoon gebleven, zoals ze dat ook al was als meisje achter de bar bij de Fakkel.

Kim Kotter

Fotocredits: Lisette Lubbers (trouwfoto), Nicole van der Linden i.s.m. Karyan Bouwma (omslagfoto), Henri Schuite (selfie met Kim)

afbeelding van Henri Schuite

Door: Henri Schuite