Nieuws

Een kaars op kerstavond

André van Aarsen, (61 jaar) en afkomstig uit Overdinkel, is al sedert zijn kindheid gefascineerd door Engeland en de tweede wereldoorlog. Hij vertelt dat er naar zijn mening een virus in zijn eerste blauwe Dinkey-Toy speelgoedauto heeft gezeten waardoor hij met zijn voorliefde voor Engeland behept raakte. "Mijn vader vertelde veel over de oorlog en hij verdiepte zich daar ook vaak in. Zo werd mijn belangstelling daarvoor ongetwijfeld ook al in vroege jeugd gewekt.” Daarom wil hij graag aandacht vragen voor de onderstaande actie.

Lichtjesactie 2017

Vier dagen voor kerstavond 2015 kreeg Dick Jansen uit Burgum het idee om, in navolging van de Canadese begraafplaats in Holten, op de oorlogsgraven in zijn woonplaats een lichtje te branden. Hij zette vervolgens een Facebook actie op, in de hoop dat het idee werd opgepakt door anderen. De respons was ongelofelijk, op kerstavond brandden er op meer dan 140 plaatsen in Nederland kaarsjes bij oorlogsgraven.

In 2016 werden dat nog meer plekken ( 263 locaties) maar Twente bleef nog een donker gat op de kaart.  Daar werden in Haaksbergen, Delden, Albergen Tubbergen en Reutum kaarsen geplaatst. Verder bleef het donker in Twente. Dit voelt niet goed, vandaar dat André nu probeert om deze actie ook voor de graven in Twente van de grond te krijgen. Het mooist zou zijn wanneer niet alleen op de militaire- maar ook op alle graven van verzetsmensen een kaars zou branden maar dat vergt nogal wat organisatie- en uitzoekwerk.

Hij concentreert zich daarom nu op de geallieerde graven in de gemeente Enschede en Losser. Hij hoopt dat dit wordt opgepikt door anderen die in hun gemeente hetzelfde gaan doen. Als er maar één of twee graven zijn is dat eigenlijk vrij simpel. Je vraagt toestemming aan de beheerder van de betreffende begraafplaats zodat die ook open is op het moment dat de kaarsjes geplaatst worden, de kosten kun je dan eventueel zelf betalen, een grafkaars kost ongeveer € 1.- per stuk. Een concentratie van graven spreekt de meeste mensen meer aan, maar juist de individuele graven verdienen de aandacht, juist zij zijn het eenzaamst. André is een paar keer op de slagvelden van de eerste wereldoorlog geweest. De massale begraafplaatsen zijn overweldigend en bedrukkend maar het meest zijn hem zes graven bijgebleven, omgeven met een lage heg in een schier eindeloos korenveld dat van horizon tot horizon reikte.

Elk geallieerd graf een kaars

Het is de bedoeling dat op kerstavond ten minste op elk geallieerd graf een kaars zal branden. Zij zijn ver van huis, zij kwamen vanuit Engeland, Australië Nieuw Zeeland, om hier de vrijheid te bevechten en daarom verdienen ze het om niet vergeten te worden. Ondertussen heeft dagblad TC Tubantia al aandacht besteed aan zijn oproep en TV Enschede zal hetzelfde binnenkort doen.

Echter de respons is tot zijn spijt en verbazing nog gering. Dat verbaast hem temeer omdat er wel veel mensen op facebook de actie een goed idee vinden maar blijkbaar is men niet bereid om zelf bij te dragen aan dit initiatief. André voel me zeer betrokken bij de oorlog en bij diegenen die hun leven hebben gegeven, daarom probeert hij in Enschede en Losser (Het dichtst bij zijn woonplaats Glanerbrug.) de lichtjes brandende te krijgen op 24 december.

Op alle Twentse graven

Het ultieme doel is echter dat op alle Twentse graven, en daarbuiten, een kaarsje zal branden. (Het liefst op militaire en burger graven van verzetslieden.) Dit kan hij niet allemaal zelf doen en daarom probeert hij mensen wakker te schudden zodat ze dat in hun eigen woonplaats oppakken. Noodgedwongen zal het voorlopig alleen beperkt blijven tot geallieerde graven. Hoe het plaatsen van de lichtjes plaats vindt, moet eigenlijk iedereen zelf weten, hiervoor bestaat geen protocol. Wel is het natuurlijk de bedoeling dat het met respect een eerbied gebeurd. Helemaal zou het mooi zijn wanneer er een stuk muziek zou kunnen worden gespeeld of een gedicht wordt voorgelezen. Een mogelijkheid zou het vaak gebruikte citaat kunnen zijn;

They shall grow not old, as we that are left grow old:
Age shall not weary them, nor the years condemn.
At the going down of the sun and in the morning
We will remember them.

Het is slechts een kort en sober moment van bezinning in de schemer van de kerst. Na dat moment kan ieder zijn weg gaan naar zijn of haar kerstviering in huiselijke kring.

“Het kan niet zo zijn dat Twente op kerstavond donker blijft. Daarom wil ik vragen aan mensen die de vrijheid en de daarvoor gebrachte offers net zo na aan het hart liggen als het bij mij het geval is, om in hun gemeente dit initiatief op te pakken en kaarsen te plaatsen op de oorlogsgraven.” zegt André van Aarsen.

“Lest we forget”

overzicht van de graven;

Gemeente Losser:

RK kerkhof Losser 1 graf 2e wereldoorlog. NB. Daarnaast een Nederlands "militair" dubbelgraf van de gebroeders Dijkhuis

Alg begr.plaats Bookholtlaan 1 graf 2e wereldoorlog

RK begraafplaats Overdinkel 1 graf 2e wereldoorlog

RK begraafplaats De Lutte 5 graven 2e wereldoorlog

Organisatie

In Losser en/of in directie omgeving zal toch een organisatie of een persoon te vinden moeten zijn om deze traditie hier ook gestand te laten doen. Voor wat betreft de gemeente Losser stelt de redactie van Hallo Losser de kaarsen ter beschikking. Het gaat om 8 oorlogsgraven. Degene(n) die dit voor 2017 op zich wil(len) nemen mogen contact opnemen met Sietse Smit. sietsesmit05@gmail.com

 

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.