Nieuws

Jury Losserse Carnavalsoptocht

De optochtcommissie van het overkoepelende orgaan de Gaffel Aöskes heeft haar juryleden in vergadering bijeen geroepen in ’t Aöske op de Pol in Losser. De vergadering vond plaats op dinsdagavond 5 februari.

Optochtcommissie

De belangrijkste taak van de optochtcommissie is ervoor te zorgen dat elk jaar de Grote Carnavalsoptocht op zaterdagmiddag in Losser naar ieders wens verloopt, maar voordat het zover is zijn er nog tal van andere taken welke er geregeld moeten worden. Een greep van de werkzaamheden binnen de optochtcommissie, te beginnen in het najaar. Enkele taken zijn bijvoorbeeld; infoavonden houden voor de wagenbouwers, zodat zij van elkaar kunnen leren hoe een wagen wellicht nog beter gebouwd kan worden; contacten onderhouden met de juryleden (let er wel op dat niemand van de commissieleden enige invloed heeft op welke uitslag van de jury dan ook, de jury blijft onafhankelijk); het keuren van de wagens of ze aan de gestelde eisen voldoen.

Jury

De jury bestaat dit jaar uit 10 leden. Mannen en vrouwen die de onafhankelijke taak hebben om de grote en kleine wagens, loopgroepen en éénlingen te beoordelen op de prestatie zoals de humor en de regie, de voorstelling zoals het carnavaleske en de actualiteit en de verzorging zoals de grime en de afwerking van het decor en de kostuums. De jury start met haar werkzaamheden tijdens de opstelling. Dit is de zogenaamde statische jurering. Daarna stellen de juryleden zich op langs de optochtroute. Per beoordeeld startnummer wordt een beoordeling gegeven in een puntenwaardering tussen de 5 en de 10, met maximaal één cijfer achter de komma.

Het Geinige Aöske

Dit is de prijs voor meest carnavaleske uitbeelding van de optocht. Het publiek bepaalt wie deze prestigieuze prijs in ontvangst mag nemen. Tijdens de optocht worden genummerde formulieren uitgedeeld aan het publiek. Hierop kan men aangeven wie voor het Geinige Aöske in aanmerking dient te komen. Ongeveer 70% van de formulieren komen ingevuld retour. Aan het einde van de optocht (de wagen van de Prins van Losser) kunnen de formulieren ingeleverd worden. Bij de prijsuitreiking in het gemeentehuis zal de veel omstreden prijs worden uitgereikt.

Optocht

De optocht vindt plaats op zaterdag 2 maart. Start 13.45 uur. ’s Morgens om 11.11 uur is de sleuteloverdracht in ’t Lossershoes.

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.