Nieuws

"Jonge Leu Op Oale Groond op herhaling"

In de rubriek “Markante Lossernaren” deze keer Jan Riesewijk.

Hoe is het begonnen

Hij is inmiddels bijna een cultfiguur in Losser geworden. Jan Riesewijk heeft met zijn humoristische optreden in de regio veel harten gestolen en wordt veel gevraagd voor optredens. Maar wie is Jan Riesewijk eigenlijk en hoe is het allemaal begonnen?

“Ik ben een echte Lossernaar. Geboren in het voormalige Dinkel Ziekenhuis en getogen in Losser. Mijn moeder had een Vivo kruidenierszaak tegenover de oude toren op de plek waar later de supermarkten Edah en Plusmarkt gevestigd waren.

Mijn lagere schooltijd heb ik doorgebracht op de nu zo in de belangstelling staande Aloysiusschool. Op 8-jarige leeftijd had ik daar al mijn vuurdoop. Tijdens de eerste communie hield ik een voordracht voor een volle kerk. Later in groep 8 hadden we een soort playback festival waar ik de boel aan elkaar praatte. Een poosje daarna  op Mavo “de Esch” was het muziekdocent Ben Kijl die mij enthousiast maakte voor muziek en theater. Inmiddels had ik mij als accordeonist aardig ontwikkeld en ging het steeds meer kriebelen. Daarna op het Carmel lyceum in Oldenzaal nam docent Ben Elferink de rol van Ben Kijl over en gaf ik acte de présence op de culturele avond. Daar traden docenten en leerlingen samen op. En in 1994 hield ik mijn eerste conference in de door mij geschreven Twentse Carmel Revue.

Intussen was ik op de PABO bezig met pogingen om onderwijzer te worden maar na ruim 2 jaar hield ik dat voor gezien en begon daarna met de opleiding “ziekenverzorger IG” en dat doe ik nog steeds”.

Carnaval

“Carnaval is voor mij het mooiste feest. In 1996 deed ik voor het eerst mee aan het gala van de carnavalsvereniging “de Bosdûvelkes” in de Lutte. Dit was mijn eerste kennismaking met een carnavalsgala. Daar heb ik samen met Alie Schoordijk  8 jaar meegewerkt aan het gala . Tja, en als je 1 keer met carnaval besmet bent, kom je er nooit meer vanaf”.

En zo verbaasde het dan ook niemand dat Jan Riesewijk in 2006 Prins Carnaval werd en als Prins Jan III door Losser paradeerde. Jan daarover: “Ja, dat was nog in de periode dat we geen kinderen hadden en er nog alle tijd voor hadden. Een prachtige tijd was dat. Nu zit ik nog in de aanzoekcommissie die elk jaar weer voor de nieuwe Prins moet zorgen”.

TV Oost

En toen, op een feestje van iemand die 50 jaar werd, ontmoette ik Herman Finkers. Ik had een gesprek met hem en hij vroeg mij of ik auditie wilde doen voor een nieuwe Twentse soapserie. Die vond plaats in de studio van RTV Oost en ik herinner mij dat ik helemaal niet nerveus was, omdat ik er eigenlijk helemaal geen belang bij had. De auditie samen met Finkers verliep heel gemoedelijk en tot mijn verbazing werd ik uitverkoren en speelde ik vier seizoenen in “Van oale leu en oale groond”. En toen was er geen houden meer aan. In 2010 speelde ik met o.a. Marijke Hovestad uit Losser in de “Ode aan de Wierdense Revue”. In 2011 waren er 60 afleveringen van “Groote Markt 30” met “luizenmoeder” Ilse Warringa en Laus Steenbeeke en nu de laatste jaren maakte ik deel uit van de crew van de eindejaarsconference in Enschede. En dat laatste was afgelopen jaar een enorm succes. Het Wilminktheater was 6 keer volledig uitverkocht. Ik mag wel stellen dat het ook een enorme druk gaf op mijn gezinsleven en op mijn werk. Want ik ben de enige conferencier van de vijf die ook nog een baan er naast heeft. En dat was soms heel vermoeiend.

Foto door Lisette Lubbers

Ook was ik nog buitengewoon ambtenaar van de Burgerlijk Stand. En alhoewel die trouwerij best leuk was om te doen, ben ik hier ook mee gestopt. Het nam teveel tijd in beslag. De enige uitzondering die ik heb gemaakt was de huwelijksvoltrekking van Kim Kötter in Fieberbrunn vorig jaar. Dat was een sprookjesachtig mooi huwelijk. Ik was dan ook zeer vereerd dat ik dit mocht leiden.

Böggelrieders

En nu zijn we weer druk met de Böggelrieders. Die bestaan op 22 februari precies 65 jaar. Ik ben daar inmiddels ook al 29 jaar lid van en ook mijn kinderen doen al mee. Maar na het carnaval is het even rust bij de familie Riesewijk. Pa en Ma Riesewijk zijn verhuisd naar “het Leurinkshof” en Jan keert met zijn gezin weer terug naar zijn ouderlijk huis.

En zo komt er dan toch nog een onverwachte aflevering van “Jonge Leu op Oale Groond”.

 

Foto Jan in theater door Stefan Schipper

afbeelding van Henri Schuite

Door: Henri Schuite