Nieuws

Jonge en oude veteranen komen samen in Losser

Veteranendag 2015 in Losser was geen bijeenkomst van alleen maar oude mannen. Ook jonge veteranen die uitgezonden waren naar Libanon, voormalig Joegoslavië en Afghanistan waren aanwezig. Onder hen één vrouwelijke veteraan.

Robert KonterIn zijn openingstoespraak sprak veteraan Robert Konter "Veteranen, een veteraan is niet altijd een stereotype 80-jaar oude man in een grijze pantalon met blauwe blazer en een rits onderscheidingen die gevochten heeft in Nederland-Indië of Korea. Nee, een veteraan is ook die vrouw van toen net 20 jaar die in voormalig Joegoslavië achter het stuur van een grote vrachtauto over kleine bergweggetjes voedsel bracht naar de noodlijdende burgerbevolking, een veteraan is ook die man van 24 die noodhulp bracht aan bejaarden in Irak, of die man van 30 die toezag op vredeshandhaving in de brandhaarden van het Midden-Oosten. Tegenwoordig zijn ze misschien wel hulpverlener, gemeenteambtenaar of staan ze als docent voor de klas op de middelbare school".

Na zijn indrukwekkende toespraak bedankte hij de gemeente Losser voor het mogelijk maken van deze dag. Na een minuut stilte voor overleden veteranen kondigde hij aan dat er twee veteranen het Nieuw-Guinea Herinneringskruis kregen uitgereikt. 

Nieuw-Guinea Herinneringskruis.

Het Nieuw-Guinea Herinneringskruis is bestemd voor Nederlandse militairen van de 3 krijgsmachtonderdelen die tussen 28 december 1949 en 23 november 1962 minimaal 3 maanden in dienst zijn geweest in het voormalige Nederlands-Nieuw-Guinea of de daaromheen liggende wateren. Het Nieuw-Guinea Herinneringskruis werd in 1962 in een Koninklijk Besluit door koningin Juliana ingesteld.

De heren Groenen en Udink kregen het kruis opgespeld waarbij aanwezige militairen de houding aannamen. Groenen werdt in 1959 uitgezonden en Udink in 1958. De heer Udink kreeg zijn herinneringskruis opgespeld door zijn zoon die ook veteraan is.

Vader en zoon Udink de heer Groenen

Robert Konter (52) is zelf veteraan en liep verwondingen op bij een aanslag tijdens zijn missie in de Sinai woestijn in Egypte waaraan hij een handicap overhield. Hij vindt het geweldig om te zien dat er steeds meer jonge veteranen deel nemen aan deze dag. Jaren geleden keken oudere veteranen neer op de jonge jongens, maar nu is dat anders verteld Robert Konter: "Je bent veteraan als je ergens gediend hebt. Als je er geweest bent kun je er over meepraten".

Jonge veteranenJonge veteranen.

Jonge Losserse veteranen kijken verschillend terug op hun buitenlandse missies.

Remi (29) was uitgezonden naar Afganistan en werkte aan wederopbouw en beveiliging. Hij is naar deze bijeenkomst gekomen om andere veteranen te ontmoeten en om "sterke verhalen" uit te wisselen.

Hennie (45) heeft gediend in voormalig Joegoslavië als monteur. Zijn eenheid hield zich vooral bezig met de opvang van vluchtelingen. Hij kan het nog steeds niet bevatten "hoe maf dat volk is: naaste buren schieten elkaar dood om het geloof". Hij zal er nooit weer terugkeren. Hennie is voor de eerste keer op een veteranendag en vind het jammer dat er niet meer jonge veteranen zijn.

Ook Rolf (29) heeft gediend in Afganistan als pantsergenist. Zijn divisie hield zich bezig met het opsporen en onschadelijk maken van bermbommen en mijnen en met het verzamelen van bewijslast. Op zijn mobiele telefoon laat hij foto's zien van bermbommen die zij gevonden hebben en die provisorisch gemaakt zijn van oude Russische granaten. Hij kijkt positief terug op zijn missie: "Ik heb een mooie tijd gehad en ik zou zo weer teruggaan". Zijn vriendin die naast hem zit ziet dit laatste niet zo zitten.

Oude veteranen.

De gebroeders DijkhuijsDe heer W.J. Dijkhuijs (89) is een van de oudste aanwezige veteranen en heeft als soldaat eerste klas van 1947 tot 1950 gediend op Java en Sumatra. Hij is voor de derde keer aanwezig op de veteranendag. "De meeste veteranen van onze lichting zijn al dood" verteld hij met enige weemoed. Hij is samen met zijn broer gekomen en vind het wel gezellig. "Maar minder gezellig als toen bij het zwembad". Hij praat niet graag over zijn missie.

Herman Keur (87) is ook een van de oude veteranen en ook hij praat niet graag over zijn tijd in Krawang, Indonesie. Maar wel over de reis met het troepentransportschip s.s. 'Waterman' waarmee hij in drie weken tijd van Rotterdam naar Indonesie werd gebracht. "Elke dag werd het aantal gevaren mijlen op een bord geschreven en ik weet nog precies hoe we door het Suez kanaal voeren" vertelt veteraan Keur. "Ik heb er een geweldige tijd gehad" vult hij aan. Maar ook deze veteraan praat niet over de bevelenissen tijdens zijn missie.

Fiona Olde HeuvelDe enige aanwezige vrouwelijke veteraan Fiona Olde Heuvel (37) heeft hier een verklaring voor: "Elke veteraan zou geeerd moeten worden. Maar niet elke missie is in een positief daglicht komen te staan. Veteranen praten hier niet makkelijk over met anderen, wel met elkaar". Ze is zelf in 2003 uitgezonden naar voormalig Joegoslavië en heeft zo'n beetje het hele land doorgereisd als onderdeel van de motor transport divisie. Ze heeft een redelijk goede tijd gehad maar wil ook liever niet praten over gevoelige dingen. "Het blijft altijd een deel van me, het is een stuk van mijn leven" vertelt ze en vervolgens "er zijn maar weinig mensen om dit mee te delen".

Er zijn meer vrouwelijke veteranen in Losser maar ze weet niet waarom ze als enige aanwezig is vandaag. "Ik ben als vrouw gekomen om anderen te helpen en ik heb hulpverlener willen zijn" zegt ze, "ik dacht dat te vinden maar ik heb dat niet gevonden". Ze ervaart de nazorg bij terugkomst als matig en zet zich daarom in om dit te verbeteren. Ze is met anderen bezig met het opzetten van een Veteranen Toonkamer Twente om veteranen een gezicht en uitlaatklep te bieden. Daarom helpt ze ook mee met de organisatie van deze veteranendag.

Denekamperdijk 59.

Denerkamperdijk 59 bleek een uitstekende locatie voor dit evenement die veel oudere Lossenaren zich herinneren als Uitspanning De Ponderosa met ponybaan en speeltuin. Op de parkeerplaats stonden oude en nieuwe militaire voortuigen en een koepeltent opgesteld. Binnen verzorgde de Historische Kring Losser een presentatie over de oorlogs- en bevrijdingstijd in Losser.

Burgemeester Sijbom had een erg drukke agenda en liep de 15 km in de avondvierdaagse. Maar toch kwam hij in de loop van de middag langs en maakt een praatje met verschillende veteranen. Op Twitter meldde hij "In heerlijk weer samen met oude en jonge veteranen samen in #Losser. Goede sfeer en zo bbq".

Alle veteranen gingen samen op de foto:

Groepsfoto Veteranendag Losser 2015

 

 

 

 

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij is ondernemer en werkt daarnaast voor Novel-T als start-up coach. Peter is actief op Twitter en Instagram als "peterlangela".