Nieuws

Johan Effing: opwindend weer

Hallo Losser weerman Johan Effing blikt terug en vooruit op het extreme zomerweer. Hij spreekt zelf liever over "een opwindende weeravond".

We gaan vanmorgen eerst toch maar even terug naar gisteren want hier en daar heeft het gisteravond toch wel even gespookt. Zo kwam er vanmorgen een melding binnen dat in De Zoeke, waar ik ben opgegroeid, een stortbui heeft gehad met maar liefst 25 mm.

Deze bui moet daar zijn uitgeregend want op de radar was te zien dat het ook hier tot een flinke bui moest komen maar deze heeft het dorp niet bereikt. De hemel zag er geruime tijd van hieruit bekeken geel groen uit.

Ook uit de Bardel hier net over grens moet een flinke bui zijn gevallen, 5 mm. Eerder op de avond kwam het hier tot een bijzonder zware onweersslag. Of deze slag ook schade heeft aangericht daar komen we misschien in de loop van de ochtend wel achter. Het was weer eens een opwindende weeravond.

Gisteren overdag

De dag begon met een lichte bui 2.2 mm. Nog voor het middaguur was de meeste bewolking verdwenen. In de tweede middaghelft veel werking in de lucht met wat onweer boven Duitsland. Op Twente werd het 30.6 daardoor een locale hittegolf. Weerstation losser kwam lager uit met 29.4 graden. De software heeft de definitie van een hittegolf goed later werken daardoor de heersende hittegolf nu een plekje gekregen op weerstation Losser.  Klik hier voor de Twentse pagina met hittegolven. Om het een en ander duidelijk te maken heb ik een knipsel gemaakt van een deel van de hittegolfpagina.

Na vandaag en morgen

In de berekeningen of verwachting voor de komende week is niet veel veranderd. De hoogte van de verwachte temperaturen heeft alles te maken met de windrichting De prognose is voor het grootse deel van de week is meer een zuid component. Maar de wind zou ook zwak uit het noorden kunnen gaan waaien dat vooral daar minder hoge temperaturen zullen voorkomen.

Hierover kwam al een vraag binnen hoe het toch kan dat er bij een noorden wind zulke hoge temperaturen voorkomen. Antwoordt, ook boven de Noord en Oostzee is het ongewoon warm.

Vandaag en morgen maar even wat reserve kweken om de hete dagen goed door te komen. 

Kijk voor meer weerberichten uit Losser op de website van Weerstation Losser.

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij is ondernemer en werkt daarnaast als start-up coach voor Universiteit van Twente, Novel-T en imec. istart. nl. Peter is actief op Twitter, Instagram en LinkedIn.