Nieuws

Interview met Ton Kremer van Stichting Leergeld Losser

De Stichting Leergeld Losser wil sociale uitsluiting van kinderen voorkomen en richt zicht op alle kinderen van 4 t/m 17 jaar in de hele gemeente: Losser, Overdinkel, Glane, Beuningen en De Lutte.

Sociale uitsluiting

“Sociale uitsluiting voor kinderen dreigt als zij opgroeien in een gezin dat het financieel moeilijk heeft” legt voorzitter Ton Kremer uit aan Hallo Losser. “De financiële steun van Leergeld geeft kinderen de kans om mee te doen aan activiteiten op school en bij verenigingen”.

Stichting Leergeld Losser is al in juli 2015 opgericht maar is operationeel vanaf 1 augustus 2016. Leergeld Losser is een initiatief van de gemeente van van vrijwilligers. “Bij de oprichting heeft de gemeente zich een jaar lang garant gesteld” zegt Kremer, “maar nu komt het moment in zicht dat we het zelf moeten kunnen”.

“Als het een activiteit van de  gemeente is zal geen enkele particuliere organisatie willen bijdragen” legt de voorzitter uit. “We doen het nu met 100% vrijwilligers en in een gemeente als Losser kan dat ook nog net”.

Zelfstandig.

De stichting is een zelfstandige organisatie die aangesloten is bij de Vereniging van Stichtingen Leergeld Nederland, of kortweg Leergeld Nederland. In Nederland zijn al bijna 100 lokale stichtingen Leergeld actief.

"Vanuit Leergeld Nederland zijn er initiatieven om een platform te ontwikkelen om dit te bereiken. Mandie Versteeg is twee dagen per week als ambtenaar bezig om het armoedebeleid in de gemeente in kaart te brengen".

Doelgroep

De stichting is er voor ouders en verzorgers van kinderen van 4 tot en met 17 jaar met  een laag inkomen en voor wie de kosten van school en buitenschoolse activiteiten nauwelijks op te brengen zijn. Het aantoonbaar inkomen moet beneden 110% van het bijstandsniveau liggen.

Bij een aanvraag doet de coördinator de beoordeling en zal een intermediair de cliënt te woord staan. “We hebben nu vier vrijwilligers die dit werk doen” zegt Ton Kremer ”maar extra mensen zijn zeer welkom”.

De aanvraag wordt beoordeeld door het Jeugdsportfonds of het Jeugdcultuurfonds en aanvragers kunnen tot een bedrag van €225 voor sport en €425 voor cultuur uit deze fondsen krijgen. “Daarnaast hebben wij nog wat geld beschikbaar voor bijvoorbeeld voetbalschoenen of een trainingspak” zegt Kremer. “Als er een afwijzing is kunnen we alsnog beoordelen of we iets kunnen doen”.

Wij vinden bijvoorbeeld het A en B zwemdiploma belangrijk” legt Ton Kremer uit. “Ons uitgangspunt is: het kind mag niet de dupe zijn”.

Jarige Job

Kremer is daarnaast heel enthousiast over de activiteiten van de stichting Jarige Job (www.stichtingjarigejob.nl). Zij helpen kinderen én daarmee het hele gezin door in ieder geval de belangrijkste dag van het jaar wél mogelijk te maken.

Jarige Job geeft namelijk geen geld maar een verjaardagsbox ter waarde van € 35,-, met alles erop en eraan. Zoals slingers, ballonnen, taartmix, traktaties, wat lekkers voor thuis en cadeautjes.

Ruim voor de verjaardag van het kind krijgen de ouders de Jarige Job verjaardagsbox. Zij zorgen ervoor dat het huis versierd is, dat de taart gemaakt is, cadeautjes zijn ingepakt en de traktatie voor op school klaar staat. De kinderen hebben geen idee van het bestaan van Jarige Job. "Hierdoor wordt een verjaardag weer een echt gezinsfeest".

Stichting Ondersteuning Leergang Losser

“We willen nauwer samenwerken met de Stichting Ondersteuning Leergang Losser van Jos in het Veld. Deze Stichting heeft als doel om gezinnen met opgroeiende kinderen die zelf niet de financiële middelen hebben om bijvoorbeeld een computer aan te schaffen deze gratis aan te bieden. Dat ligt natuurlijk zeer dicht tegen onze doelstellingen aan” zegt Kremer.

“Doel is om te kijken of elk kind dat we helpen een 2e hands fiets en computer kan krijgen. Met name voor kinderen in het voortgezet onderwijs zoeken we een intensievere samenwerking met winkeliers, gemeente en verenigingen. Het is de bedoeling dat het nog veel autonomer wordt. We kunnen ons dan richten op 'wat kunnen we nog meer doen voor bepaalde kinderen'” aldus Kremer. "Er is dan ook een grote behoefte aan tweedehands fietsen en computers" 

Trots

Kremer is trots op de stichting en op de vrijwilligers. “Leergeld bestaat al lange tijd in Nederland en gelukkig nu ook in Losser. Het is een fantastische club mensen die elkaar goed weten te vinden. En dat kenmerkt wel een dorp als Losser.”

“Ik ben met pensioen en toen ik gevraagd werd voor de voedselbank ben ik daar coordinator geworden omdat ik dit heel belangrijk werk vindt. Ik kom vanuit het onderwijs en heb veel gezinnen en kinderen gezien die het niet redden. En dat heeft zijn weerslag op schoolprestaties. Zo ben ik bij de Stichting Leergeld Losser gekomen” zegt Ton Kremer.

“Ik vind dit heel belangrijk en ik hoop dit nog wel een tijdje te mogen doen”.

Interview met Ton Kremer van Stichting Leergeld Losser

De gegevens van Stichting Leergeld Losser zijn:

Ravenhorsterweg 1B
7581 PB Losser
Telefoon: 06 387 276 31 (ma en wo van 9.00 tot 12.00 uur)
e-mail: info@leergeldlosser.nl
website: http://www.leergeld.nl/losser

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij is ondernemer en werkt daarnaast als start-up coach voor Universiteit van Twente, Novel-T en imec. istart. nl. Peter is actief op Twitter, Instagram en LinkedIn.