Nieuws

De hoosbui door Johan Effing

Gisterenavond kreeg Losser de volle laag. Johan Effing de weerman van de gemeente Losser moest zijn statistieken aanpassen. Hallo Losser deed een oproep om foto's en filmpjes  te mailen. Deze staan nu in het artikel.

De weerman laat op zijn website het volgende weten:

Vanochtend eerst maar eens alles bijwerken. Door de tropische regenbui die op mijn station 39 mm achterliet en al die berichten en telefoontjes die er gisteravond binnenkwamen heb ik de dag van gisteren niet normaal heb kunnen afsluiten. Wat een dag, met een slopende hitte was het zelfs nog iets warmer dan dinsdag maar dan wel met een flinke noordoostelijke bries. Een reacite op zo'n dag kan dan normaal niet uitblijven. Terwijl ik mijn dagelijkse rapportje over het weer aan het samenstellen ben begint het plotseling te regenen en onweren.

Een muur van regen 80mm Paul Scholten

Naar het zuid oosten toe lijkt een muur van regen op ons af te komen. Waarna ik de apparaten van het net heb gehaal. Na de parasols de kussens van de stoelen te hebben binnengehaald barste een bui los met enkele flinke windstoten tot 17 m.p.s. Rond kwart over acht had de bui 39 mm in de Helmann achtergelaten. Het rommelde aan eens stuk door in de bovenlucht. Zware slagen zaten er bijna niet bij. Dit gebeurde allemaal nadag gistermiddag de temperaturen waren opgelopen naar bijna 35 graden. In Losser zuid (Paul Scholten) is 80 mm naar beneden gekomen. Naar het westen toe is veel minder of niets gevallen. Een prachtige weerdag die je niet zo vaak meemaakt. Ik kan mij herinneren dit een keer eerder zoiets te hebben meegemaakt, ver voor het computertijdperk. Een voordeel is, de regenton is tot aan de nok toe gevuld en stroomde over. De regenmeter van de Vantage Pro registreede rainrate van 63 mm per uur. Dit is niet bijzonder hoog en de droogte is hier waarschijnlijk tijdelijk voorbij. 

Alle dagen in de periode van 01-01-1867 t/m 08-09-2013  met een neerslag (mm) groter dan 40 mm in de reeks van Weerstation Losser.

 

Losser aan zee door Mark Tap

De hoosbui op Erve Beernink door Patricia Nijveld

 

Door Astrid Velthuis

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid