Nieuws

Hondenbeleid gericht op tegengaan overlast

Honden(poep)overlast is één van de grootste kleine ergernissen die het leef- en woongenot aanzienlijk negatief beïnvloeden. Van inwoners komen steeds meer klachten en vragen over deze overlast. De gemeente raad heeft besloten dat de hondenbelasting moet worden gehandhaafd en de opbrengst daarvan volledig/gedeeltelijk te gebruiken voor maatregelen om de overlast terug te dringen en eventueel iets terug te doen voor honden en hun baasjes. Er ligt nu een hondenbeleidsplan klaar waar de raad een besluit over gaat nemen.

Meeste overlast 

Inwoners van Losser konden via Civocracy, het online participatieplatform, laten weten op welke plekken in de gemeente Losser de meeste overlast werd ervaren en oplossingen aandragen om de overlast tegen te gaan. Bij het opstellen van het beleidsplan werd ook gekeken naar de meldingen in Meldpunt Openbare Ruimte en is er bij de Dorpsraden te rade gegaan.

Gedragsverandering

Wethouder Wildschut: “We hebben onze uiterste best gedaan om de situatie goed in kaart te brengen en te inventariseren welke maatregelen we kunnen treffen om de overlast tegen te gaan. Wij bedanken dan ook iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan het hondenbeleidsplan. In het beleidsplan is een pakket van maatregelen opgenomen die ervoor moeten zorgen dat er minder overlast is. Basis is eigenlijk wel een gedragsverandering bij hondenbezitters.

Een aantal hondenbezitters zijn zich zeer wel van de overlast van hondenpoep bewust, maar een aantal moeten daar toch aan werken. Heb je een hond, dan ben je ook verantwoordelijk voor het opruimen van de uitwerpselen. Als iedereen meewerkt aan dit simpele principe zijn veel maatregelen al niet nodig. Desondanks willen we wel voorstellen om een aantal maatregelen te treffen.”


Plan van aanpak

In het plan van aanpak staat bijvoorbeeld naast het plaatsen van een 50 tot 60 hondenpoepbakken in heel de gemeente Losser, ook de mogelijkheid om BOA’s (Buitengewoon Opsporingsambtenaar) in te schakelen. Deze zullen in het begin de hondenbezitters aanspreken op het niet opruimen van de hondenpoep, later zal er een boete uitgeschreven worden.Uit de reacties van de inwoners kwam als grote lijn naar voren: faciliteer het opruimen en zorg ook voor handhaving.

Opbrengst hondenbelasting 220.000 euro

Er zullen geen poepzakjes beschikbaar worden gesteld. Volgens wethouder zouden de kosten daarvan zo’n 80.000 euro per jaar zijn. Ook het maken van speciale speelvelden voor honden is geen sprake.In de kerkdorpen is de afstand om in het buitengebied te komen dusdanig klein dat het geen optie is.Voor het dorp Losser is het nog een overweging.

De opbrengst van de hondenbelasting is zo’n 220.000 euro. Dit geld stroomt in de pot algemene middelen van de gemeente. Dit houdt in dat het geld voor elk doel in gemeente besteed mag worden, het is het zogenaamde niet geoormerkte geld.

Wanneer gaan de maatregelen in?

Als de Raad met het voorstel akkoord gaat, moet er ook geld voor de maatregelen worden gereserveerd in de begroting van 2018. De maatregelen zouden dus ook pas in 2018 in kunnen gaan. Ondertussen kunnen wil de gemeente werken aan de gedragsverandering, honden uitlaten daar waar het mag en als hondenbezitter de hondenpoep zelf opruimen.

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid