Nieuws

Historische Kring Losser schrijft geschiedenis met aanmelding 1000-ste lid

In de afgelopen maanden werd bij  verschillende gelegenheden al ‘rondgebazuind’ dat de HKL hard op weg was naar 1000 leden. Op 1 april (!) was het eindelijk zo ver. Dat betekent dat er, zonder dat daarvoor bijzondere acties werden gevoerd, in het eerste kwartaal 2017 alweer 19 leden konden worden ingeschreven. 

Zaterdag 24 juni

De naam van de gelukkige wordt nog even geheim gehouden. Die wordt op zaterdag 24 juni bekend gemaakt. Hij/zij  wordt dan samen met het 999-ste en het 1001-ste lid in het zonnetje  zetten. De HKL is op die laatste zaterdag van juni met een (boeken)kraam present tijdens de Boerenmarkt (10.00 tot 16.00 uur). Die kraam staat buiten voor Grand Café Smit. Binnen worden filmpjes en PowerPointpresentaties vertoond en bezoekers krijgen een consumptie aangeboden.

Begin 2016 bleek dat er sinds 2010 gemiddeld 50 leden per jaar bij waren gekomen. ‘Als we deze ontwikkeling weten door te zetten tellen we in 2019 het jaar dat de HKL vijftig jaar bestaat 1000 leden. Dat zou heel erg mooi zijn!’, schreef de secretaris in het jaarverslag over 2015.

Maar op 31 december 2016 waren er al 981 leden. U wilt het misschien niet geloven, maar dat zijn er 151 meer dan aan het begin van dat jaar. Het bestuur kon het zelf ook bijna niet geloven. Ongehoord! In deze tijd waarin veel verenigingen (ook historische) klagen over teruglopende ledenaantallen.

Plotselinge groei

Is er een verklaring voor deze plotselinge groeispurt? ‘We kunnen alleen maar gissen, we hebben er geen onderzoek naar gedaan’, zegt voorzitter Thea Evers. ‘We zijn in 2016 wel veel de straat op geweest om leden te werven. Bij maar liefst vijf evenementen gaven wij met een kraam acte de présence. Vooral bij de Samenloop voor Hoop in juni in Overdinkel hebben we een grote slag geslagen. De contributie 2016 van de 30 nieuwe leden, die we toen konden inschrijven, is door de HKL gedoneerd voor het goede doel (kankerbestrijding). Toen boekten we ook al ons 900-ste lid’.

‘En verder is het denken wij een kwestie van waardering voor alle andere uitingen waarmee wij naar buiten treden: ons steeds maar mooier wordende tijdschrift Oet Dorp en Marke; meer dan 21.000 bidprentjes op onze website; elke dag een ander plaatje met een praatje op Facebook; steeds duidelijker aanwezigheid op het provinciale internetplatform MijnStadMijnDorp (MSMD); dag en nacht aanwezig op www.historischekringlosser.nl en regelmatig een fotocollage van Andries Kuperus in de Nieuwe Dinkellander’.

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid