Nieuws

He’k wat van oe an?

Groots theaterspektakel met typisch Twentse humor. Een spektakel gebaseerd op regionale sagen en legenden met veel humor, poëzie, ontroering, mooie muziek, water, vuur en augmented reality. Voor en door Oldenzalers en wijde omgeving. Augmented reality is een techniek waarmee digitale informatie wordt toegevoegd aan het werkelijke zicht.

Losser

Losser is breed vertegenwoordigd in de spelersgroep. Jaap Konter is soldaat en boer. Jorieke Vriesema en Marijke Lokhorst-Beuvink spelen boerenmeid en heevrouwke. Gerard Beuvink kruipt in de huid van Hutt’nkloas. Jan Riesewijk speelt zich zelf, Jan Riesewijk dus. En Marijke Bijen die niet in Losser woont maar er wel werkt is vrouw Holle. Laurens Ten Den heeft dit nieuwe Twentse verhaal geschreven, waarin Bommenberend, Huttenkloas en andere onheilspellende figuren uit regionale sagen en legenden zich vrij mogen pleiten van hun eeuwige boetedoening als dwaallicht of Heemänneke. Een droogkomisch verhaal, gepresenteerd door Vrouw Holle, die daarbij mantelzorgt over de eigenlijke ceremoniemeester: de demente Wodan. 

Geholpen door de Witte Wieze Wieven houden zij de Boetentiedse Biecht. Het publiek mag er getuige van zijn hoe één van hen van alle blaam wordt gezuiverd. Over deze gelukkige wordt nog niets prijs gegeven, behalve dan dat haar vermeende misstap, er een uit pure liefde was.

Buitentijds

Het schouwspel speelt zich af op Erve Huiskes in Oldenzaal. Voorafgaand worden alle gasten ontvangen op het erf, waar het publiek onder andere door middel van augmented reality alvast wat handzame informatie en beeldmateriaal te zien krijgt, om enigszins voorbereid ‘buitentijds’ te kunnen gaan. De voorstellingen zouden oorspronkelijk gespeeld worden in oktober (2017) als de dagen weer korter worden; “Vroeger als de donkere dagen aanbraken, ging men bij elkaar zitten. Werden verhalen verteld. Er werd teruggekeken en vooruitgeblikt. Én er werd tijd gemaakt voor rechtspraak.

Dat is precies wat er nu op 18, 19 en 20 mei (2018) gaat gebeuren. De Tukkers worden bij elkaar gebracht op Het Hulsbeek en maken er een onvergetelijke avond van; onverlaten uit regionale mythen bedelen tevergeefs om clementie. Dat wördt lachn! Het publiek kijkt vanuit de overdekte tribune naar het podium op het water, daar waar ook de acteurs gaan schitteren.

Vurige vertoning

“Maar voordat het moment van de ontknoping daar is, krijgt het publiek een vurige vertoning voorgeschoteld. Met humor en emotie, water en vuur, muziek en romantiek. En een indrukwekkende setting: vanaf podia op het water maken bekende acteurs als Laurens ten Den, Jan Riesewijk en Marijke Bijen er, samen met vele regionale amateurs, een waar spektakel van.” aldus Jozef Kamphuis, projectleider.

Speeldata:

18, 19 en 20 mei. Kaarten zijn online te bestellen via www.hekwatvanoean.nl, via Stadstheater De Bond en Oldenzaal Promotie/Tourist info Oldenzaal. Ook voor minder validen is het terrein goed bereikbaar. Tribune met overkapping. Catering aanwezig (Twentse warme snacks, koffie, thee, bier, wijn en fris).

 

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.