Nieuws

Griezelen tijdens Kinderboekenweek

Woensdag begint de Kinderboekenweek maar nu al zijn de bibliotheek en de basisscholen volop bezig met het project Het Geheime Genootschap. Alle leerllingen van groep 6 van alle scholen in de gemeente doen mee.

Inge Scholten en Karin Keur, ambassadeurs van het venster Welzijn, gingen op bezoek en spraken met Jacinta Kocx van de bibliotheek.

"Tijdens de kinderboekenweek worden er in Losser verschillende activiteiten georganiseerd voor alle leeftijdsgroepen" zegt Jacinta Kockx enthousiast. "Zo komt er een illustrator in groep 4 en een schrijver komt op bezoek in groep 7. Voor de kleinsten zijn er voorleesactiviteiten. De leerlingen van groep 3 krijgt een rondleiding in de bibliotheek". 

Het geheime genootschap

Voor groep 6 is er dit jaar een speciaal project georganiseerd: Het geheime genootschap. "Het is een wedstrijd waaraan de leerlingen van alle groepen 6 van de Losserse basisscholen deelnemen. Uiteindelijk blijft er maar één geheime “genootschaphulpclub” als winnaar over" legt Jacinta uit.

In drie rondes moeten verschillende opdrachten worden uitgevoerd en bij elke ronde vormt een boek de basis. Opdrachten kunnen zijn een filmpje maken, een gedicht maken en kennisvragen beantwoorden. Inmiddels is de eerste ronde al achter de rug.

Maandag 2 oktober worden alle scholen bezocht en wordt bekend gemaakt welke scholen doorgaan naar de tweede ronde. Daarna is er nog een finale en zal de winnaar op 30 november bekend worden gemaakt. Hallo Losser zal daar uiteraard over berichten.

Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek wordt elk jaar in oktober gehouden, dit jaar van 4 t/m 15 oktober. Tijdens het tien dagen durende evenement zijn er in het hele land allerlei activiteiten rond het kinderboek. Op grote schaal haken bibliotheken, het onderwijs, boekhandels en culturele centra hierop in. Het jaarlijks wisselende thema van de Kinderboekenweek dient als leidraad bij de organisatie van de vele activiteiten.

Kinderboeken met griezels en engerds staan centraal in de Kinderboekenweek 2017. De auteur van het Kinderboekenweekgeschenk is Janneke Schotveld, bekend van o.a. de populaire kinderboekenreeks Superjuffie. Het thema is: Griezelen. Onder het motto: Gruwelijk eng!

De auteurs van het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2017 zijn illustrator Martijn van der Linden en schrijfster Maranke Rinck.

Culturele Basisvorming Losser

De activiteiten tijdens de kinderboekenweek wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Culturele Basisvorming Losser (CBL). Op initiatief vanuit het onderwijs werd 22 jaar geleden de Stichting CBL opgericht. Zowel de basisscholen als de gemeente Losser waren het destijds eens over de opvoedkundige waarden van kunstzinnige vorming en cultuureducatie. 

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij is ondernemer en werkt daarnaast als start-up coach voor Universiteit van Twente, Novel-T en imec. istart. nl. Peter is actief op Twitter, Instagram en LinkedIn.