Nieuws

Gildeproject wordt Stichting Gilde Losser

Meer dan 25 jaar geleden werd op initiatief van wethouder Herman Meijerink het Gildeproject opgestart bij de toenmalige Stichting Welzijn Ouderen, later Stichting Cluster en nu onderdeel van de activiteiten van Stichting Fundament.

De knoppenspecialisten

In de werkplaats aan de Vlasakker, naast het oude TAR-veld groeide het Gildeproject door. Naast houtbewerking in de werkplaats, konden ook knoppenspecialisten hun vaardigheden inzetten, door bij mensen thuis apparaten, zoals radio’s en TV’s in te stellen. Verder werden er cursussen glas-in-lood gegeven en werd er gedaan aan kennisuitwisseling. Het Gildeproject heeft zich in 25 jaar ontwikkeld tot een niet meer weg te denken en unieke voorziening waar vele inwoners van Losser wekelijks gebruik van maken. 

Geringe vergoeding

Dat het project, door de beschikbaarheid van een werkplaats, uniek is werd in 1999 en 2002 bekrachtigd door nominaties voor respectievelijk het Nationale Compliment en de Gouden Gildeprijs. In de werkplaats kunnen inwoners van de gemeente Losser terecht om tegen een geringe vergoeding, onder deskundige leiding van de vrijwilligers van het Gildeproject gebruik maken van allerlei machines en gereedschappen. Daarnaast fungeert de werkplaats als een ontmoetingspunt en heeft het als zodanig ook een belangrijke sociale functie. In 2013 werd in de werkplaats een Repair Café opgetuigd, waar wekelijks door een grote groep enthousiaste vrijwilligers, een verscheidenheid aan kapotte apparaten worden gerepareerd. Van koffiezetmachines tot schemerlampen, van heggenscharen tot stoelpoten. 

Oprichting Stichting Het Gilde Losser

Begin juli 2018 heeft Fundament aan het college van B&W laten weten, dat zij voornemens waren Het Gilde te verzelfstandigen.
Dit heeft geleid tot het oprichten van de Stichting Het Gilde Losser op 20 september 2018. Zodra de overdracht heeft plaatsgevonden, zal het Gildeproject doorgaan met haar activiteiten onder eigen bestuur van de Stichting Gilde Losser. Op 17 oktober 2018 komen de wethouders Anja Prins en Harry Nijhuis op uitnodiging van het nieuwe bestuur naar de Werkplaats om het heugelijke feit van de verzelfstandiging te vieren.

Openingstijden

De houtwerkplaats van het Gilde is maandag- en woensdagmorgen (9-12 uur) en dinsdagmiddag 13.30 – 16.30 uur geopend voor publiek. Daarnaast werken deelnemers van het Gilde op dinsdagmiddag aan hun eigen projecten van glas-in-lood. Op woensdagmorgen is er een Senior-Repair Café, waarbij deelnemers onherstelbare apparaten demonteren om de bruikbare delen eruit te halen.

Repair Cafe Junior

En inmiddels is er ook een Repair Café Junior gestart, waarbij basisschoolleerlingen uitgelegd wordt, hoe en vooral wat er zoal wordt gerepareerd. Ze mogen dan zelf ook oude toestellen uit elkaar halen. Daarnaast zijn er projecten met basisschool De Verrekijker.

  • Het Repair Café is voor publiek open op vrijdag van 10.00 tot 12.30 uur.


Een belangrijk aspect van het Gilde is het ‘ontmoeten’. Bezoekers kunnen tegen een geringe vergoeding onder het genot van een kop koffie met anderen praten. Het Gilde wordt ook gebruikt door zorgpartijen als dagactiviteit. Als iemand geen plezier heeft in kaarten, kan hij of zij natuurlijk ook nestkastjes of houten speeltjes gaan maken!

Voor meer informatie kan tijdens de openingsuren contact op worden genomen met de werkplaats tel. 053 5387191 of 06-46834594 / 06 30730605. Email kan ook: gildelosser@gmail.com.

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid