Nieuws

Geef criminelen geen kans tijdens uw vakantie!

De komende periode gaan weer veel Lossenaren met vakantie.

Woninginbraken

Er valt wat te vieren, we hebben het hele jaar hard gewerkt en zijn toe aan een wat rustiger periode om uit te rusten en/of om van een prachtige omgeving te genieten. Intens of op een wat  rustiger manier. Wat  jammer voor u is, is dat ook de criminelen net zo vrolijk meedoen en meegenieten van uw afwezigheid. Zij slaan in de vakantiemaanden veelvuldig hun slag, want het is vaak een peulenschil om te zien of u aan-of afwezig bent. Niets is zo erg als u na terugkomst ontdekt dat u ongevraagd bezoek heeft gehad. Om u bewust te maken van de risico’s en om criminelen geen kans te geven is het verstandig na te denken over wat u zelf kunt doen om woninginbraken te verkleinen.

Draai de deur op slot als je weggaat, ook in Losser!

Als u uw  voordeur alleen maar dicht trekt, ook al u maar even weg moet, op slot! Doet U dit niet dan kan een inbreker met een creditcard of een nader stukje hard stuk plastic uw deur eenvoudig openen. Deze methode wordt de ”flippermethode” genoemd.

Zorg dat uw huis een bewoonde indruk maakt

Leg geen dure spullen in het zicht. Laat een gedeelte van avond en nacht het licht branden. Maar bij lange afwezigheid afspraken met je buren, bijvoorbeeld over de post en kranten.  Een uitpuilende brievenbus duidt overduidelijk op afwezigheid!

Licht’ zet inbrekers in het zicht

Als ’s avonds je huis in het donker is gehuld, is het voor een inbreker duidelijk dat je niet thuis bent en dat hij ongezien zijn gang kan gaan. Je kunt daar gemakkelijk iets aan doen met goed licht én zicht in en om het huis.

Met een eenvoudige tijdschakelaar op de binnen - en buitenverlichting kun je al een boel leed en schade voorkomen. Maar alleen verlichting is niet genoeg. Inbrekers slaan graag toe zonder dat toevallige voorbijgangers hen kunnen zien. Kijk daarom eens kritisch naar je eigen huis. Zijn er plekken waar het zicht slecht is, zoals een raam met een grote struik ervoor of een niet verlicht portiek of voorportaal

Sluit alle deuren als je weggaat

Als een insluiper via een open raam naar binnen kan komen, heeft hij aan een paar minuten genoeg om je spullen meer te nemen. Doe daarom alle ramen dicht als je weggaat. Ook dak- en wc-raampjes. Zelfs als je maar heel even de deur uit bent.

Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten
Een inbreker hoeft dan alleen maar een raampje in te slaan of hij boort een gaatje in het kozijn om bij de sleutel te kunnen.

Haal ladders en vuilcontainers zo veel mogelijk weg
Inbrekers proberen vaak via hoger gelegen verdiepingen het huis binnen te komen. Haal daarom alles weg waarlangs een inbreker omhoog kan klimmen.

Bel 112  
Het alarmnummer 112 is er voor spoedeisende hulp. Of wanneer je getuige bent van een misdrijf, bijvoorbeeld geweld, moord een inbraak of diefstal.

Geef u op als deelnemer bij de WhatsApp -groep 

Dus zie je een verdachte situatie, meldt dit via uw WhatsApp - groep van uw buurt en/of bel bij een werkelijke inbraak(poging) direct 112; want: “Daar pak je woninginbrekers mee”. Klik hier voor het opgaveformulier voor deelname aan de WhatsApp groep van  uw eigen buurt. Kijk voor meer zinvolle informatie nog eens even op deze site van de politie

En oh ja, als u buurtbewoners kent die dit om welke reden dan ook niet kunnen lezen vertel het even door en help elkaar met het veilig maken van je eigen woonomgeving. Ook dat is Noaberschap nietwaar?

 

 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid