Nieuws

Filmhuis Losser vertoont mooie films in oktober

Het Filmhuis in Losser heeft twee mooie films voor oktober op het programma staan. De Hongaarse film "On Body and Soul" en de Duits-Turkse film "Gegen die Wand".

On Body and Soul

Woensdagmiddag 10 oktober vertoont Het Filmhuis in Losser de prachtige Hongaarse kwaliteitsfilm On Body and Soul, 37ste in de top 100 uit 2017.

Regie van Ildikó Enyedi, hoofdrollen voor Morcsányi Géza, Alexandra Borbély en Zoltán Schneider

Het Hongaarse lichtabsurdistische liefdesdrama On Body and Soul sleepte afgelopen lente in Berlijn de Gouden Beer in de wacht, maar ontving in de Duitse hoofdstad ook nog prijzen van de internationale filmpers en de Oecumenische jury. Met zo veel lof is het dan ook niet verwonderlijk dat regisseur Ildikó Enyedi ook in de running is voor de Oscars.

Er moet aanvankelijk vooral voor vegetariërs nogal wat overwonnen worden om mee te gaan in On Body and Soul, dat qua toon echter steeds gerieflijker en liever wordt.

In een slachthuis voor rundvee in Boedapest is de introverte Mária nog maar net als de nieuwe kwaliteitscontroleur aan de slag gegaan, als het geroddel onder haar collega’s al begint.

Mária gedraagt zich opvallend anders. Ze zit tijdens de lunch altijd alleen in stilte, ze neemt haar werk extreem serieus en houdt zich strikt aan de regels. Haar wereld is er een die bestaat uit cijfers en gegevens die in haar geheugen geprent staan.  De enige op het werk die toenadering zoekt is financieel directeur Endre. Ondanks de gesloten karakters van beiden leren ze elkaar steeds beter kennen.

Na een diefstal wordt op de werkvloer een psycholoog ingeschakeld en zij zorgt ervoor dat Mária en Endre nader tot elkaar komen.

Zij blijken namelijk elke nacht dezelfde droom te hebben, waarin hun persoonlijkheden opgaan in een tweetal herten.

Ze zijn met stomheid geslagen. Hun relatie en de manier waarop ze in het leven staan verandert, als ze overdag hun dromen samen na beginnen te spelen. Zo kan het gebeuren dat het stel overdag een afspraak voor 's nachts in dromenland kan maken.

On Body and Soul laat dromen en werkelijkheid, schoonheid en wreedheid in elkaar overvloeien. De boodschap is dat ze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Net als bij onvoorwaardelijke liefde kan het een niet zonder het ander. Dit alles gepaard met introvert spel en zachte pasteltinten. Het leven is een beproeving, maar wij allemaal dragen het vermogen in ons om deze test zo goed mogelijk af te leggen.

De film duurt bijna twee uur, kost 6 euro inclusief koffie en thee en de aanvang is 14.00 uur bij Erve Kraesgenberg, Bookholtstraat 25 in Losser.

Noteert u ook vast in uw agenda de film die wij dinsdagavond 16 oktober gaan vertonen.

Gegen die Wand.

Een film uit 2004 van de Turks-Duitse regisseur Fatih Akın.

De hoofdrollen voor Birol Ünel en Sibel Kekilli.

De film gaat over het leven van twee Turken in Hamburg. Cahit, is een ietwat aan lager wal geraakte man van begin 40 en Sibel, is een vrouw van begin 20, die uit het keurslijf van het traditionele Turkse gezin wil ontsnappen.

Zij ziet mogelijkheden in een huwelijk met Cahit. De twee ontmoeten elkaar in een psychiatrische inrichting.

Allebei zijn ze op hun eigen manier in hun problematische leven op zoek naar houvast. Zij trouwen, maar aanvankelijk niet uit liefde.

Later overlijdt een vroegere minnaar van Sibel per ongeluk bij een vechtpartij met Cahit. Die wordt toch veroordeeld en terwijl hij in de gevangenis zit vlucht Sibel voor de eerwraak. Zij leidt en daarna een zwaar leven in Istanbul, krijgt een nieuwe vriend en een kind.

Na zijn straf gaat Cahit naar Istanbul om haar te zoeken.

Deze prachtige film won maar liefst 23 prijzen.

Aanvang 20.00 uur op disdag 18 oktober.



 

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij is ondernemer en werkt daarnaast als start-up coach voor Universiteit van Twente, Novel-T en imec. istart. nl. Peter is actief op Twitter, Instagram en LinkedIn.