Nieuws

Briljanten huwelijk

Het echtpaar Behrends, Bernhard en Sini, uit Losser is op 29 april 1953 wettelijk gehuwd. 

In de textiel

Datzelfde jaar, op 6 oktober is het kerkelijke huwelijk voltrokken in de Maria Geboortekerk in Losser. De bruiloft vond plaats in café Elferink, nu café de Dinkelbrug, aan de Hoofdstraat tussen Losser en Overdinkel. Beide hebben hun werkzame leven in de textiel doorgebracht. Bernhard (94) heeft bij zowel van Heek in Losser als bij van Heek in Enschede gewerkt. De langste tijd bracht hij echter door bij de Bamshoeve als voorwerker konenpakker. Een koon is een papieren huls met daarom garen gewonden dat bestemd is voor de weef- of breimachine.

Sini hield zich ook bezig met de textiel maar op een heel ander vlak. Omdat ze als kind al handig was met naald en draad heeft ze een knipcursus gevolgd die gegeven werd in “Ons Gebouw” in Losser. De cursisten moesten in die tijd de brandstof voor de kachel zelf meenemen. Dat was heel gebruikelijk toen. Zo ging Sini, net als de andere cursisten met een tasje turf en hout naar de cursus. Ze heeft gewerkt als coupeuse in het confectiebedrijf van Dijk en Bootstra in Losser aan de Smitsbreeweg. Ze heeft gewerkt voor bruidshuis Lisa in Losser en voor modehuis Wiggers. Ze heeft haar eigen bruidsjurk gemaakt, evenals de kleding voor de ouders en de bruidsmeisje.

Ontmoeting

De beide echtelieden kenden elkaar al langer voordat ze verkering kregen. Bernhard ging kameraad met een broer van Sini. Op de bruiloft van Sinies broer was Bernhard ook uitgenodigd. Daar is de vonk toen overgesprongen en zijn samen verder door het leven gegaan. Uit het huwelijk zijn 2 kinderen geboren. Een jongen en een meisje. “Meer soorten waren er niet.” grapt Bernhard. Ze hebben twee kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.

Wonen

Tot beider verdriet wonen ze niet meer samen in dezelfde woning. Dit heeft te maken met vooral de lichamelijke problemen van Bernhard. Ze zien elkaar om de andere dag en missen elkaar als ze niet bij elkaar zijn. Burgemeester Cia Kroon bracht op woensdagmiddag 10 oktober een bezoek aan het echtpaar. Namens de gemeente bracht ze de felicitaties over en nam een kadootje voor ze mee.

Ze luisterde met belangstelling naar de interessante verhalen van beide uit het verleden. Sini en Bernhard stelden het bezoek van de burgemeester en de pers ten zeerste op prijs. Bij het weggaan, met de deurklink in de hand als het ware, zegt Sini: “Oh ja. Dit ben ik nog vergeten te vertellen. Ik ben ook nog jarenlang voorzitter geweest van het Katholieke Vrouwen Gilde in Losser.”

 

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.