Nieuws

Brandweer Losser zoekt collega’s

De brandweer in Losser is opzoek naar nieuwe collega’s. Mensen die graag een bijdrage leveren aan een veiligere samenleving en de handen uit de mouwen steken. In Losser is plek voor twee nieuwe vrijwilligers. Ook dames zijn van harte welkom. Voor de uren die je beschikbaar bent voor de brandweer, ontvang je een financiële vergoeding. Op dinsdag 12 maart organiseert de brandweer een inloopavond voor geïnteresseerden op de kazerne aan de Broekhoekweg 40 in Losser.

Vrijwilligers komen en gaan 

Dat komt door natuurlijk verloop, maar ook omdat vrijwilligers besluiten er mee te stoppen doordat ze bijvoorbeeld een andere baan hebben of verhuizen. Daarom is de brandweer op zoek naar nieuwe collega’s. Vooral mensen die overdag beschikbaar zijn om uit te rukken, nodigt de brandweer van harte uit om te solliciteren. Bijvoorbeeld als je een eigen bedrijf in Losser hebt of je in overleg met je werkgever weg kunt. Ook als je niet in het dorp woont maar wel werkt, ben je van harte welkom. Solliciteren kan vanaf 18 jaar.

Brandweer doet meer dan alleen blussen

De brandweer richt zich op het voorkomen, beperken en bestrijden van gevaren. Hierbij komen de brandweermannen en -vrouwen niet alleen bij brand in actie, maar bijvoorbeeld ook bij ernstige verkeersongevallen, stormschade, een auto te water of een incident met gevaarlijke stoffen. Door de intensieve samenwerking met brandweercollega’s ontstaat een hechte band. Het geeft voldoening dat je met je optreden menselijk leed kan helpen beperken en soms letterlijk levens kan redden. Je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling en draagt bij aan een veiligere samenleving.

Je ontvangt een financiële vergoeding

Het woord “vrijwilliger” wil overigens niet zeggen dat het vrijblijvend is. Men verwacht van je dat je zoveel als mogelijk opkomt bij een alarmering, de vakopleiding Manschap A volgt en dat je aanwezig bent op de wekelijkse oefenavonden. Tom Gervink, vrijwilliger in Losser vertelt: “Het is ontzettend mooi werk. Zeer afwisselend en beslist niet saai. De groep waar ik in werk is een bijzonder hechte, maar ook gezellige groep. Je hebt iets voor elkaar over. Bovendien vind ik het fijn om iets ten dienste van de maatschappij te doen.” 

Wat het jou op levert

“Het werk is altijd een verrassing want je weet nooit wat je te wachten staat.”, vertelt Egbert de Zee, oefencoördinator voor Brandweer Twente enthousiast. “We werken nagenoeg altijd in groepsverband. Daarom is het erg belangrijk dat je wat voor elkaar over hebt en je op je maten kunt vertrouwen. En het geeft een goed gevoel om aan de veiligheid van mensen te werken, zowel bij brand als in andere precaire situaties”. Voordat je als brandweervrijwilliger aan de slag kan, volg je de opleiding tot Manschap A. De avondopleiding hiervan duurt circa twee jaar, met de dagopleiding ben je klaar in circa één jaar. De opleiding bestaat afgewisseld uit theorie en praktijk en wordt betaald door Brandweer Twente. Je ontvangt een financiële vergoeding voor zowel opleidings-, oefen- als uitrukuren. Daarnaast ontvang je een vaste jaarvergoeding.

Je wilt natuurlijk meer weten

Ben je nieuwsgierig geworden, kom dan op dinsdag 12 maart naar de brandweerkazerne aan de Broekhoekweg 40 in Losser. Dan organiseert het korps een inloopavond vanaf 19.30 uur en kun je kennismaken met de brandweer en het team. Zien we je dan?

Meer informatie over de brandweer en deze functie kun je vinden op www.brandweertwente.nl/werkenbij of neem contact op met Martin Boers, vrijwilliger in Losser via m.boers@brandweertwente.nl.

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.