Nieuws

Bijeenkomst vervolg toeristische impuls

Op uitnodiging van de gemeente Losser aan verschillende belanghebbenden in de gemeente Losser die een verbinding tot het toerisme hebben is op woensdagmorgen 27 maart een bijeenkomst geweest in ’t Lossers hoes. 

Maar liefst 28 personen hebben aan deze uitnodiging gehoor gegeven. Wethouder Harry Nijhuis opende de ochtend en zei dat hij er zich op verheugde dat zoveel mensen waren komen opdraven. Hij benadrukte nog eens hoe groot het belang van het toerisme is en economisch gezien hele grote rol speelt.

Verwachtingen

De aanwezigen werden verzocht om zich voor te stellen en welke instantie ze vertegenwoordigden. Ook werd verzocht in een korte zin te vertellen wat de verwachting over de bijeenkomst zou kunnen zijn. Verschillende instanties, waaronder hotelhouders, recreatieaanbieders, restauranthouders gaven aan dat samenwerking en voortgang de hoofdpunten waren. Ook waren er vertegenwoordigers van de LTO landbouworganisatie. Die er vooral op aandrongen om begrip te hebben voor hun standpunten, maar dat ze te allen tijde bereid waren hun medewerking in de toeristisch sector te verlenen.  

Doelstelling

  • Toeristisch aanbod verbreden
  • Belangenpartijen, verenigingen in een platform recreatie en toerisme
  • Profiel de schatkamer van Twente uitbouwen
  • Arbeidsplaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

Geschiedenis

In 2016 is een start gemaakt met het beleid en actieprogramma recreatie & toerisme. Een programma gevuld met goede ideeën. Een dynamisch geheel waar naar believen aan toegevoegd kan worden maar waar ook gestreept mag worden. Onderdeel van het programma, een meerjarenplan, was de opzet van een platform dat ook inderdaad gestalte heeft gekregen in de vorm van een stichting.

Dit betreft het TGL (Toeristisch Genootschap Losser). De stichting houdt zich bezig met de monitoring van het Actieprogramma Recreatie & Toerisme met daarin ambities en projecten voortgekomen uit gesprekken met verschillende partijen uit de vrijetijdseconomie. Ook ondersteunt het genootschap kansrijke projecten, werft ze externe gelden, doet ze aan kennisdeling en adviseert ze richting de gemeente. De gemeente Losser heeft 2 x 30.000 euro beschikbaar gesteld aan de stichting om deze gelden te verstrekken aan kansrijke toeristisch projecten.

Enquête

Uit een enquête is onder andere gebleken dat de vrijetijdsector een platform wil. Dit platform ziet als een gesprekpartner van de gemeente. De bekendheid van het TGL (nog) niet optimaal is. Er onvoldoende afstemming is geweest tussen de gemeente en het TGL zodat het een keer is voorgekomen dat dubbele subsidie is verstrekt.

Discrepantie

Dit was onder andere aanleiding van het TGL en de gemeente om de verschillen in hun standpunten uiteen te zetten. Dit ontaarde in een “nietes welles” discussie. Uiteindelijk kwam de vergadering tot overeenstemming dat de gemeente en het TGL in gesprek dienen te gaan om duidelijkheid te krijgen over de volgende onderwerpen.

Wie gaat monitoren

Wie krijgt de regie

Organiseren van brainstormsessies.

Het actualiseren van het programma.

  




 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.