Nieuws

Bibliotheek Losser helpt kaarsenmakerij in Gambia

In de bibliotheek in Losser staat een inzamelemmer voor stompjes van kaarsen. Hiermee kan een kaarsenmakerij in Gambia weer nieuwe kaarsen maken.

De werkplaats voor gehandicapten van de Stichting Fajikunda Gambia. De werkplaats bestaat uit een kaarsenmakerij, een zeefdrukkerij, een bus, een naaiatelier een schoenmakerij en een winkel.

De Kaarsenmakerij De kaarsenmakerij wordt voorzien van paraffine  vanuit Nederland. Deze gerecyclede paraffine wordt gemaakt van kaarsenresten. Deze resten die vooral bestaan uit stompjes kaarsen worden ingezameld door Katholieke en Protestantse kerken en particulieren.  De kaarsenresten worden door mensen met een beperking van de  Losserhof  uit Losser en het Het Ambacht uit Coevorden gerecycled en omgesmolten in blokken paraffine.

"Per container sturen wij, per jaar ongeveer 2000 kg per jaar paraffine naar Gambia" laat de stichting weten. "De kaarsen worden in Gambia, vanwege de hitte, geproduceerd onder een afdak. Dit afdak kwam in 2012 gereed".

Bibliotheek Losser

Deze resten die vooral bestaan uit stompjes kaarsen worden ingezameld door Katholieke en Protestantse kerken en particulieren in Nederland. Je kunt daarbij nu ook helpen in Losser. Er is een inzamelingsemmer geplaatst in de bibliotheek Losser in ‘t Lossershoes.

De grondstof paraffine is niet te koop in Gambia. De ingezamelde kaarsenresten worden door bewoners van de  Losserhof  gerecycled en omgesmolten tot blokken paraffine. Per container worden ongeveer 2000 kg paraffine per jaar naar Gambia gestuurd.

Lees meer op  https://www.swgambia.com/kaarsen-maken.

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij is ondernemer en werkt daarnaast voor Novel-T als start-up coach. Peter is actief op Twitter en Instagram als "peterlangela".