Nieuws

Automaatje 7 maand onderweg

Op 6 april 2018, was de aftrap voor het project Automaatje. Dit project is voor minder mobiele mensen van alle leeftijden, die door vrijwillige chauffeurs vervoert worden. Wij van Hallo Losser waren benieuwd hoe dit project verloopt.

Brengen en ophalen

Afgelopen vrijdagmiddag zitten we aan de keukentafel in Losser met fam. Elsinghorst gebruikers van Automaatje en vrijwilliger chauffeur Henk Cordes. De sneeuw dwarrelt langzaam naar beneden de winter laat zich zien. Dit zijn nu de situaties dat Automaatje uitkomst biedt. Meneer Elsinghorst zingt in het bewonerskoor van Maartens Stede. Bij gewone weersomstandigheden gaat hij op de fiets. Nu kan hij dus bellen met de planning van Automaatje om zich te laten brengen en ophalen.

Chauffeur Henk Cordes

Voor 30 cent per kilometer ben je op de plek waar je wilt zijn.Bijvoorbeeld je wilt naar Enschede. In overleg met de chauffeur spreek je af hoe lang het bezoek zal duren. Mocht het om een uurtje gaan dan kan de chauffeur besluiten om ook in Enschede te blijven. Mocht het langer gaan duren, dan gaat de chauffeur weer naar huis en spreek je een tijd af wanneer hij of zij je weer op komt halen. Dan worden alle gereden km in rekening gebracht. Zo legt de heer Henk Cordes het uit.

Zelfstandig

Mevrouw Elsinghorst vraagt “ dus als we een keer naar het Miro Center willen kan dat ook” ? “Zeker dat kan ook” antwoordt Henk. Automaatje is bedoeld voor mensen om er zelfstandig op uit te gaan. Het kan gaan om een ziekenhuis of doktersbezoek af te leggen. Maar ook voor familiebezoek, verjaardagen, feestjes enzovoort. Het gaat hierbij om incidenteel vervoer.

De voorwaarden

Om als inwoner gebruik te kunnen maken van ANWB AutoMaatje zijn er een aantal voorwaarden.Voorwaarde is wel om je in te schrijven bij Automaatje. Dan kan vrij eenvoudig. Je belt met 053-5369402 dat kan van maandag tot en met donderdag van 9.00 – 12.00 uur. Je ontvangt een inschrijfformulier met retourenveloppe toegestuurd en deze stuurt je ingevuld weer op.

u bent (tijdelijk) minder mobiel

u kunt zelf niet meer autorijden

u kunt niet zelfstandig gebruik maken van openbaar vervoer

u betaalt een onkostenvergoeding van 30 cent per gereden kilometer en eventuele parkeerkosten

Hoe maak ik gebruik van Automaatje

Om gebruik te maken van ANWB AutoMaatje is het belangrijk dat je 2 dagen van tevoren telefonisch contact opneemt met Stichting Fundament  053-5369402. Dit geeft de planners(vrijwilligers) tijd om een geschikte chauffeur te vinden. Soms gebeurd het dat een deelnemer voor de volgende dag een rit aanvraagt voor een onverwacht doktersbezoek. De planner zal dan proberen een chauffeur te vinden die de rit wil rijden, dit lukt echter niet altijd.   

De heer en mevrouw Elsinghorst zijn enthousiast over Automaatje. “We hoeven de kinderen niet lastig te vallen vertelt ze. Die zijn ook vaak al druk met werk, kinderen en nog meer. Nu kunnen we het zelf regelen. Ze halen je van huis op en brengen je naar het opgegeven adres. Ik vertel het ook aan iedereen die het maar horen wil. Want je hoeft niet in huis te zitten hoor”.

Op zoek naar chauffeurs

Kom Henk en zijn mede chauffeurs helpen. Geef u op als vrijwilliger, zo draag je een steentje bij aan de gemeenschap.vAls vrijwilliger chauffeur krijgt u een onkostenvergoeding van € 0,30 per kilometer,de eventuele parkeerkosten zijn voor rekening van de deelnemer. De deelnemer betaalt de onkostenvergoeding rechtstreeks aan de chauffeur. Uw auto moet een geldige APK-keuring hebben en minimaal een WA-verzekering met inzittenden dekking hebben. Daarnaast moet een Verklaring Omtrent Gedrag overleggen, de kosten hiervan worden vergoed.

U bepaalt zelf hoe vaak en waar u naar toe u wilt rijden. Dit kan variëren van een aantal ritten per week tot enkele ritten per maand. De keuze is aan u. U komt als vrijwilliger in het systeem te staan. Op het moment dat er een deelnemer belt dan gaat de planner kijken welke chauffeur beschikbaar is. Hierbij wordt rekening gehouden met de beschikbare dagen van de chauffeur en de afstand tussen chauffeur en deelnemer. Bel voor meer info naar 053-5369402

Ga er lekker op uit

Het was een gezellig gesprek aan keukentafel. Het lijkt erop dat het Automaatje al aardig door de gemeente Losser rolt. Is het wat voor u laat u informeren door de planners (ook vrijwilligers). Dus bent u niet meer mobiel meld je aan bij Automaatje en ga er lekker op uit.

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid