Nieuws

Arboretum eend

Op oudejaarsdag werd Theo Even in het Arboretum in de Lutte geconfronteerd met een aantal jagers. Ze hadden een eend geschoten.

Arboretumeend op het menu

Theo vroeg of ze zich bekend wilden maken maar dat weigerden ze. Een woordvoerder van het Arboretum deelde desgevraagd mede dat de jagers op dit voorval zullen worden aangesproken, ze weten wie het zijn. Er dienen in het vervolg goede afspraken te worden gemaakt over het jagen op het Arboretum. In het nieuwe Theehuis op het Arboretum denkt men in de toekomst Arboretumeend op het menu te zetten, als variatie op Pekingeend.

Het zondaggedicht dat Sietse Smit elke zondag op Hallo Losser plaatst heet aanstaande zondag “Arboretumeend”. Theo Even zegt niet tegen de jacht te zijn. Maar hij vindt wel dat de jagers zich moeten houden aan de geschreven en ongeschreven codes. Als het schoolvakantie is ga je niet in een park jagen. Je waarschuwt de omgeving dat er gejaagd wordt. Dit kan heel simpel met het plaatsen van borden. Op Facebook schreef Theo Even het onderstaande.

Wat vindt u van het onderstaande gebeuren?

Onderstaand bericht heb ik verstuurd aan de voorzitter van de stichting botanische tuinen.In dit geval gaat het over een voorval in ons geliefde Arboretum Poort Bulten.

Geachte heer van Ursem.

Ik zal mij eerst voorstellen; ·Theo Even 66 jaar en gepensioneerd Luchtmacht militair.Wij, mijn vrouw en ik, wonen 300 meter van het arboretum Poort Bulten in De Lutte, ik wandel (zover het mijn gezondheid het toelaat) iedere dag in dit prachtige park! Vandaag 31 december ben ik, met ons logeetje een Sheltie hondje, omstreeks 10.15 uur gaan wandelen in het arboretum, ook met de bedoeling het hondje op deze dag met veel geknal wat rust te gunnen.

Via de hoofdpoort van het "Arboretum Poortbulten" zijn wij het park binnen gewandeld, heerlijk genietend van de rust, het gedempte geluid van de ouderjaarsknallen in de verte achter ons latend. Na een paar honderd meter op de brug, genietend van het kabbelende beekje, werden wij opgeschrikt door een paar felle knallen! Ik dacht vervelend dat ze hier ook al vuurwerk af steken in dit prachtige rustige gebied.Maar wat schetst mijn verbazing, toen ik 100 meter verder liep stond daar een man van in de 50 jaar, met een geladen geweer richting bosrand waar het pad waar ik liep op uit kwam.


Ik sprak de man verontwaardigd aan en vroeg hem, hoe hij het in zijn hoofd haalt om in een park waar wordt gewandeld, zonder enige waarschuwing (door eventueel een bordje te plaatsen bij de ingangen van het park) te gaan jagen? Hij schrok zichtbaar van mijn opmerkingen en stelde toen pas zijn jachtgeweer in de veilige stand. Zijn antwoord was, dat hij het niet de verantwoordelijkheid had voor deze jacht, wie wel de verantwoording had, wou hij niet zeggen. Ik ben verder gewandeld langs de poelen en zag daar de andere jager, een geschoten eend van het ijs halen. Ik heb hem opgewacht en aan gesproken, hij was zelfs niet bereid om zijn naam te vertellen of zich überhaupt te legitimeren. Ik heb hem op een indringende manier verteld dat ik er werk van maak.

Zijn hond was nog om de waterpoel rondjes aan het rennen (jagen). Ik ben weer verder gewandeld aan het eind van de tweede poel zag ik van rechts nog een jager lopen met een rondrennende hond en twee jongetjes tussen de tien en 12 jaar, gekleed als twee volwassen kerels met lange jassen en geruite platte petten. Toen zij mij zagen komen zijn ze omgedraaid en liepen weer terug in de richting vanwaar ze kwamen, zij ontliepen mij. Na een stukje verder te zijn gewandeld, zag ik dat zij zich hadden verzameld en, mij ontwijkend, snel naar hun jeep met Duits kenteken liepen en wegreden.

Na dit lange verhaal is mijn vraag aan u;

* Mag er in Botanische tuinen gejaagd worden?
* Zo ja, moet er dan bij de ingang geen waarschuwingsborden staan dat er wordt gejaagd?
* Als het blijkt dat de jacht "toch" wordt toegestaan in botanische tuinen, waar een groot publiek komt om te genieten van de natuur, bent u bereid zich in te zetten om botanische tuinen vrij te waren van de jacht, niet alleen om de flora en fauna maar ook voor de veiligheid van de mensen, die komen voor hun rust en om van de natuur te genieten? Ik wens jullie een goed 2017, waarin wij op een rustige manier van onze mooie natuur mogen genieten!

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.