Nieuws

Adventbloasers Losser

Als het goed is heb je in Losser en nabije omgeving nog geen midwinterhoorn gehoord. Onderling is afgesproken dat naar een oude traditie, de midwinterhoorn pas mag klinken op de eerst zondag van advent. En die eerst zondag is dit jaar 2 december. De bloazers hebben het niet over het klinken van de midwinterhoorn maar over “De Oale Roop.”

Geschiedenis

De zonnewende, Kerstmis, Oud- en Nieuw-vieringen spreken aan en in de donkere decembermaand kijkt men uit naar het langer worden van de dagen, “het nieuwe Licht”. De midwinterhoorn vertelt daarover. Het weemoedige geluid attendeert op de nadering van het kerstfeest, maar ook op de terugkomst van het licht door het naderende lengen van de dagen. Sinds mensenheugenis hebben mensen zich geuit met signalen en boodschappen, doorgegeven door het blazen op hoorns van allerhande materialen, oorspronkelijk hoorns van dieren en later van hout en metaal. Van de midwinterhoorn is onder andere bekend dat hij in de grensstreek gebruikt werd om smokkelaars te waarschuwen voor de commiezen.

Natte en droge

Han van de Wetering(65) en Theo Hesselink(66) zijn adventsbloasers. Theo, afkomstig uit Saasveld, heeft de liefhebberij van zijn vader overgenomen. Hij heeft een zogenaamd natte hoorn en dat is nog steeds dezelfde als waarop hij op 12 jarige leeftijd is begonnen. Hij woont al 38 jaar in Losser en heeft zich bij de adventsbloasers aangesloten. Han was altijd al geïnteresseerd in de midwinterhoorn en de daarmee verwante tradities. Hij is echter pas in 2005 begonnen zich te bekwamen in het blazen op de midwinterhoorn. De aanleiding hiertoe was een advertentie waarin de adventbloasers belangstellenden vroeg om te komen blazen. Hij heeft toen in Ootmarsum een droge midwinterhoorn gekocht en heeft thuis middagen zitten oefenen. Aanvankelijk werd zijn besluit om in Ootmarsum een hoorn te kopen, afgekeurd door de Losserse adventbloasers. Als je in Losser blies, werd je geacht een Losserse hoorn te gebruiken.

Happe

Elke blazer heeft zijn eigen happe (mondstuk) dat past op vrijwel elke hoorn. Ook op de metalen hoor die Han in gebruik heeft. Harrie Scholten-Linde de ex directeur van de melkfabriek in Losser kwam met een dergelijke hoorn op de proppen. Bennie van de Bunt, de smid bij de Böggels, heeft deze nagemaakt. Het origineel is bij de adventbloaser Jan Frons.

Trompettisten

Trompettisten zijn de beste hoornblazers zegt Han. Zij kunnen het hele jaar door oefenen en komen bij wedstrijden dan ook meestal als beste bloazers uit de bus. Echter oefenen midwinterhoornblazers ook voor de eerste zondag van advent. Dat doen zij in een gesloten ruimte. Het is natuurlijk goed om te oefenen want als je bijna een jaar niet geblazen hebt, mis je de ervaring. Op Driekoningen, 6 januari klinkt de laatste oale roop, zegt Theo. Daarna gaan ze voor bijna een jaar weer in de kast. Verder vult hij aan dat vrijwel elke buurtschap zijn of haar eigen riedel heeft.


 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.