Nieuws

Aanval op Afval

Maandag 18 maart is de gemeente Losser officieel de ‘Aanval op Afval’ met een denderende Kick-off. De hele week zijn er in de hele gemeente Losser allerlei activiteiten die betrekking hebben op het verminderen van afval. (Zie agenda Hallo Losser) Alles start natuurlijk met het begin: als er minder afval is, hoef je ook minder op te ruimen.

Thraspacker

Tijmen Sissing, bekende Trashpacker, vertelde bij het Raedhuys, hoe hij trashpacker is geworden en wat kan je doen om minder afval te laten ontstaan. Tijmen wilde het natuurschoon in Azië ontdekken, maar trof daar een puinhoop aan afval aan. Hij is, eerst in zijn eentje, maar later met anderen, vooral kinderen, stranden gaan opruimen. Dit werkte zo aanstekelijk dat nu in heel veel landen het afval opruimen van een leien dakje gaat.

Hierbij is hij enorm geholpen door de snelle digitale manier, zoals facebook, om berichten en filmpjes in no time overal op de wereld te vertonen. Hij is inmiddels een bekendheid in de hele wereld. Het is inmiddels zover doorgeschoten dat het leger in Vietnam zelfs mee helpt om stranden en rivieren schoon te maken en ook schoon te houden.

Enthousiasme

Een andere kijk op afval, creatieve ideeën, verfrissende impulsen, goede gesprekken, kortom alles levert energie zodat ook je je eigen aanval op afval in kunt zetten. Of je nu wethouder, ambtenaar, ondernemer, directeur of wat dan ook bent, je bent zelf aanzet om de aanval op afval te starten. Dan kun je alleen doen, maar liever ook samen met anderen. Veel kinderen waren aanwezig. Het verzoek was om een briefje in te vullen met twee vragen. De eerste was wat breng je? En de Tweede wat haal je? Hoe mooi is het dan om te lezen als een kind zo’n briefje heeft ingevuld met op beide vragen het antwoord enthousiasme.

Losser Schoon presenteert van 18 t/m 23 maart de aanval op afval

Van 18 t/m 23 maart opent Losser de aanval op afval! In die week zijn er - in samenwerking met tientallen partners - op verschillende plekken in de gemeente Losser opruimacties. Honderden vrijwilligers en kinderen gaan opruimen in hun eigen dorp, en daarnaast worden ook de Zandbergen, de Tankenberg en de Dinkel onder handen genomen.  

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.