Nieuws

Aanhoudende warmte vraagt extra alertheid

Het RIVM heeft het nationaal Hitteplan afgekondigd. Vanwege de aanhoudende warmte is het belangrijk extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen.

Naast aandacht voor kwetsbare mensen in de samenleving, is het van belang om goed op te passen tijdens evenementen. Evenementen tijdens risicovolle weersomstandigheden kunnen verschillende (gezondheids)risico’s opleveren.

Informatie

Tijdens aanhoudende droogte en extreme temperaturen zijn er verschillende aandachtspunten om rekening mee te houden. Kijk op de website van Veiligheidsregio Twente voor meer informatie over evenementen tijdens extreme droogte.

Evenementen

Hitte kan zorgen voor uitdroging of een zonnesteek. In erge gevallen kan zelfs een hitteberoerte optreden, dat tot sterfte kan leiden als niet tijdig wordt ingegrepen. Tijdens deze warme periode vinden er veel evenementen plaats. Wees tijdens evenementen extra alert op risicovolle situaties en drink voldoende water.

Wees zuinig met water 

Het is noodzakelijk dat iedereen, zowel consumenten, agrariërs als het bedrijfsleven, zuinig omgaat met water. Dit ook om (onomkeerbare) schade aan kwetsbare landbouw- en natuurgebieden en mogelijke effecten op langere termijn te voorkomen. Kortom, gebruik geen drinkwater voor het sproeien van tuinen, was de auto even niet en douche kort. Was uiteraard wel gewoon je handen en spoel groenten gewoon af.

Voldoende drinkwater

Gelukkig is er voldoende drinkwater in Twente. Als we allemaal tegelijk drinkwater gebruiken heeft dat wel gevolgen. Meer informatie over het gebruik van water vind je op de website van Vitens. Updates over de droogte en wat je kunt doen vind je op de website van Waterschap Vechtstromen. Op de website van de Provincie Overijssel lees je waar tekorten zich vooral voordoen en welke gevolgen dit heeft.

Wees waakzaam in de natuur

Een brandje in de natuur ontstaat gemakkelijk en de gevolgen kunnen enorm zijn. Op de website van de brandweer lees je wat je kunt doen om een natuurbrand te voorkomen. 

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid