Humor

Ijzeren speeltuin

IJzeren speeltuin

De ijzeren roestig gekleurde speeltuin in onze volksbuurt t'Rot bezat naast ijzeren schommels , wip- wappen en een glijbaan, ook een draaiton je moest er op lopen en dan draaide deze rondjes hoe harder je liep hoe sneller deze draaiton.
De ton bestond uit latten die een speling hadden van een halve cm.
Op een woensdagmiddag in 1963, sprong ik op deze draaiton en gleed uit.
Mijn tong kwam tussen de ruimte van de twee latten klem te zitten en draaide met de ton mee naar beneden.
Bloedend als een rund drong de pijn tot me door en ik schreeuwde als een mager varken om hulp.
Pa die de heg aan het knippen was hoorde mij schreeuwen en terwijl hij over het draad klom zijn klompen verloor en vloog naar mij en de draaiton.
Het bloed gutste uit mijn mond en Pa pakte de eerste de beste fiets die hij te pakken kon krijgen in die tijd hoefde een fiets nog niet op slot .
Mijn Pa fietste op zijn wollen sokken zo hard als ie kon naar Van Blanken onze huisarts met het geheime mentholbakje op zijn bureau waar hij zijn filtersigaret altijd in dipte.
Pa vloog met mij zo de dokterskamer in, terwijl van Blanken bezig was met een patiënt die op zijn knieën en handen zonder broek op de onderzoekstafel zat/lag.
Mijn tong liet een spoor van bloed achter op weg en in het huis van de huisarts.
Van Blanken zag dat het ernst was en ook dat mijn Pa buiten adem en in alle staten was.
Hij keek mij in de mond en zei tegen de man die verlegen en beschaamd nog steeds in zijn blote kont op zijn handen en knieën lag te wachten op het moment dat de huisarts hem van achteren ging onderzoeken een momentje nog.
Hier kan ik niks voor je doen ik zal een taxi bellen je moet nu direct naar het ziekenhuis in Enschede toe.
Op de poli in het katholieke stadsmatenziekenhuis werd met een tang mijn tong die als een spiraal in elkaar was gedraaid terug gedraaid zoals een tong hoorde te zitten.
De pijn was niet te harden en toen kreeg ik een injectie van de zuster.
De dokter pakte uit zijn gereedschapskist een smalle koperen tang en trok aan mijn tong zo ver als ie maar kon.
Amazing hoe ver ze je een tong kunt uitrekken en wat een lengte heeft een opgerolde tong! het lijkt wel iets op een rolmops maar dan roder.
Ik kreeg een injectie in mijn tong en wilde hem wel inslikken zo pijnlijk.
mijn tranen vermengden zich met het bloed en de snot die uit mijn neus liep.
De dokter begon nu de tong te hechten terwijl de verpleegster mij vroeg waarschijnlijk om mij gerust te stellen: hoe heet je en hoe is het gebeurt, zonder tong kun je niet praten dus er kwamen vreemde kreten uit mijn mond die ik zelf ook niet kon verstaan laat staan begrijpen.
Het leuke van dit ongeval was dat ik op een speciale manier kan fluiten op een heggenblaadje dat niemand mij na kan doen...