Winkelen in Losser

Raw Milk Company

Raw Milk Company

In de Lutte staat een kleine zuivelfabriek waar sinds 2016 biologische rauwmelkse zuivel onder het merk RauwPower wordt geproduceerd. De eigenaren, André en Tonny Mulder, hadden tot 2016 een melkveehouderij in Wijthmen (bij Zwolle).

In 2012 begonnen zij daar op kleine schaal rauwmelkse kefir en yoghurt te maken. Zij moesten daar echter weg in verband met de verlegging van de N35. Inmiddels wonen en werken zij al weer twee jaar met plezier in het mooie Twente. De productie van hun RauwPower zuivel groeit gestaag en wekelijks komen de biologische groothandels er hun producten halen. Zij distribueren de zuivel door heel Nederland en een deel van België. In Twente zijn er ook meerdere biologische winkels die RauwPower zuivel verkopen en sinds kort ook meerdere Plus winkels in Twente die het in hun zuivel schap hebben staan. Bovendien komen er elke week een paar honderd mensen uit De Lutte en omgeving naar Raw Milk Company’s eigen winkel Melk en Honing voor de helende, heerlijke, pure en energieke zuivelproducten. De verkoop in Melk en Honing is goed voor 15% van de totale afzet. Wekelijks wordt er in de Raw Milk Company rond de 10 000 liter melk verwerkt. Het streven is om dit jaar 30% groei te verwezenlijken.

Helend effect

In de afgelopen jaren heeft Raw Milk Company van veel mensen mails ontvangen over het helende effect dat hun zuivel had op hun gezondheid. Veelal waren dit berichten over een beter huid, het verdwijnen dan wel verminderen van eczeem. Een beter stoelgang en vaak over de oplossing van darmproblemen. Melk bevat van nature: eiwitten, gezonde vetten en vele goede vitaminen ( A, B1, B2, B6, B12, D, K2 en foliumzuur) en mineralen (calcium, fosfor, magnesium en zink). De melk in de supermarkten is altijd gepasteuriseerd of gesteriliseerd en meestal ook gehomogeniseerd. Dit doet de Raw Milk Company dus niet. Doordat deze melk geen bewerkingen heeft ondergaan, zijn alle functionele voedingsstoffen waaronder vitaminen en enzymen behouden gebleven en worden de goede bacteriën in de melk niet gedood. Het enzym lactase dat van nature in melk zit wordt ook niet stuk gemaakt. Dit is belangrijk omdat dit enzym juist heel belangrijk is voor de vertering van lactose (melksuiker). De goede bacteriën in de melk zoals Lactobacillus acidophilus zorgen voor een goede darmflora. De darmflora helpt de mens bij de vertering van voedsel. Tevens zorgen de goede bacteriën ervoor dat ziekmakende bacteriën minder snel kunnen groeien in de darmen. Homogeniseren, het opbreken van de vetbolletjes om opromen tegen te gaan, zorgt er bij sommige mensen ook voor dat ze de melk minder goed verdragen. Raw Milk Company homogeniseert de melk niet.

Mensen met een koemelkallergie kunnen in de meeste gevallen deze melk maar ook de gefermenteerde zuivel prima verdragen. En mensen met een lactose-intolerantie kunnen het vaak ook goed verdragen mits ze het heel langzaam opbouwen, en dan alleen de kefir omdat deze een fermentatietijd heeft van 24 uur. Consumptie van rauwe melk is gelinkt aan een lager risico op astma en eczeem. Bepaalde bioactieve componenten in rauwe melk helpen met de regulatie van het immuunsysteem. Deze stoffen worden vernietigd door pasteuriseren en homogeniseren.

Wetenschappelijk onderzoek naar gezondheidsvoordelen van RauwPower zuivel

De afgelopen weken heeft er om iedere fles kefir en yoghurt een flyer gehangen. Raw Milk Company vraagt hun consumenten namelijk om mee te doen met een enquête die de gezondheidseffecten van rauwmelkse zuivel onderzoekt. Het wetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit Utrecht onder leiding van Prof. Dr. Ton Baars en Dr. Joris Verster. Onder de deelnemers worden 10 waardebonnen t.w.v. 50 euro verloot, die besteed kunnen worden in de winkel waar de consument de RauwPower zuivel koopt. Ook consumenten die de RauwPower hangop gebruiken kunnen meedoen aan de enquête. De geplande enquête zal leiden tot een onafhankelijk onderzoeksresultaat, dat weer zal leiden tot een wetenschappelijk vervolgonderzoek naar de gezondheidseffecten van rauwe gefermenteerde zuivel zoals die van Raw Milk Company. Om voor zo’n onderzoek financiering te krijgen, is het belangrijk dat zo veel mogelijk consumenten die RauwPower zuivel gebruiken meedoen. Raw Milk Company hoopt dan ook op een hoge respons. De conclusies van het onderzoek zullen zo snel mogelijk op de website te vinden zijn. Consumenten die deze zuivel gebruiken kunnen de enquête nog tot en met april invullen. Ga hiervoor naar www.rawmilkcompany.nl op de homepagina staat het digitale formulier voor de enquête.

Hoe is het begonnen

André Mulder heeft uiteraard in grote mate belangstelling voor melk. Zijn koeien produceerden het immers op hun boerderij in Wijthmen. Hij kreeg een boek in handen dat over de historie van melk ging. Er werd onder andere geschreven over rauwe melk. Hij heeft zich door zelfstudie en studie in het buitenland in deze materie verdiept en is in 2012 op bescheiden schaal, 12 liter per week, gaan produceren. Ook kwam André tot de ontdekking dat de door huidige manier van het produceren van melk, het goede in de melk kapot wordt gemaakt. Door de goede resultaten qua smaak maar zeker ook door de helende werking werd er steeds meer afgenomen. Een Twentenaar kijkt de kat eerst uit de boom en zegt: “Joa joa.” Als het product dan toch goed bevalt, komt ie terug en toont z’n tevredenheid.

Koeien

André en Tony betrekken de melk voor hun productie van de melkveehouderij Het Hengelman uit de Lutte. Het Hengelman is in 1999 omgeschakeld van een gangbare melkveehouderij naar een biologische melkveehouderij. Sinds 2003 wordt geen antibiotica meer gebruikt bij de koeien. Als een koe niet helemaal lekker in haar vel zit, worden homeopathische middelen gebruikt. De koeien worden geheel naar de wensen van André en Tonny behandeld en gevoed. Geen soja, mais of tarwe. Bijgevoerd wordt met gras en een klein beetje rogge of haver. Zo ontstaat er een gewenste Omega 3 en 6 verhouding. Ze betalen voor deze melk een hogere prijs dan de gemiddelde. Omdat ze steeds meer melk afnemen en om het risico te spreiden, hebben ze inmiddels een andere boer benaderd die op dezelfde manier melk produceert als op Het Hengelman die op afzienbare termijn ook melk kan leveren.

Koen

Koen Mulders, zoon van André en Tonny studeert in mei 2018 af in de sector Levensmiddelentechnologie aan de Universiteit in Wageningen. De levensmiddelenindustrie is de grootste industrietak van ons land. Onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten zijn belangrijk om een goede concurrentiepositie te houden en om in te spelen op de wensen van de consument. Levensmiddelentechnologen leveren de kennis voor deze voortdurende vernieuwing. Koen is van plan in het bedrijf in de toekomst het bedrijf van zijn ouders te nemen. Om af te studeren had Koen een stageplek nodig, dit mocht hij bij de Raw Milk Company doen. Koen heeft een nieuwe kefir ontwikkeld, en a.s. zaterdag kunnen mensen die dat willen meedoen met het proef panel. Dit is een onderdeel van zijn afstudeeropdracht.

Fermenteren

De oudste bewijzen van deze manier van voedsel bewerken, dateren van ruim tienduizend jaar voor het begin van onze jaartelling. Fermenteren betekent eigenlijk gewoon het bewerken van voedsel, zodat het langer houdbaar blijft. Door de komst van de koelkast en de moderne voedingsindustrie (extreme verhitting en de toevoeging van conserveringsmiddelen) is fermenteren uit de moderne keuken verdwenen. Inmiddels hebben sommigen het opnieuw ontdekt. Fermentatie is een proces waarbij micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels en gisten, worden gebruikt om een voedingsmiddel te veranderen. Door warmte, zuurstof, vocht en de toevoeging van ingrediënten als zout en kruiden gaan micro-organismen groeien. Daarbij maken ze enzymen aan, die bepaalde voedingsstoffen (zoals koolhydraten en eiwitten) afbreken en de smaak, geur, verteerbaarheid, houdbaarheid en het uiterlijk van het product veranderen. Dat klinkt heel spannend, maar een groot deel van het voedsel dat we elke dag eten is gefermenteerd. Denk maar aan brood, bier, wijn, kaas, yoghurt, karnemelk, kwark, crème fraîche, zuurdesembrood enzovoort. Deze producten zijn in een fabriek gefermenteerd en koop je kant-en-klaar in de supermarkt. Meer informatie kunt u vinden op www.rawmilkcompany.nl Daar vindt u ook een formulier om u aan te melden voor een eventuele excursie met een grotere groep mensen.

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.