De wc-rol.  (deel 2)

De vorige keer had ik het over het feit dat veel bestuurders te lang op één punt gefocust zijn.
Hierdoor krijg je te laat dé informatie binnen die je nodig hebt om op tijd te kunnen reageren en om het jezelf én anderen makkelijk te maken.

Een voorbeeld

Bij nadering van een verkeerslicht dat op rood staat zie dat vrijwel iedere automobilist daar met “volle snelheid” op af rijdt. Vlak voor de streep of vlak achter een wachtende auto gaat men vervolgens vol op de rem om dan met een schok(je) tot stilstand te komen.
Bij groen licht duurt het echter een “kwartier” voor je weer kunt rijden….

Hier laten we even het nieuwe rijden 2.0 op los.
Probeer bij het naderen van een rood verkeerslicht er een spelletje van te maken dat je niét tot stilstand komt. Stilstaan is voor amateurs!

Zie je in de verte een verkeerslicht op rood staan of springen haal dan direct het gas weg. Kijk niet door het “wc-rolletje” naar een eventuele auto voor je want die blijft toch “doorgassen”. Zorg natuurlijk wel voor voldoende afstand.
Al rollende neemt de snelheid af en kun je bij een schakelauto alvast in de tweede versnelling naderen. Koppeling ingetrapt houden.
Bij “intelligente” verkeerslichtinstallaties kun je alvast een plan maken door te kijken wie er nog meer zijn/naderen en dit meenemen in je timing. Dus ook hier, geen w.c -rol.

Bij groen duurt het ook nog 1 seconde per auto(!)  voor je kunt doorrijden. Let er maar eens op.
Dit komt ook door het kijken naar de auto voor je.

Bij een goede timing kun je vaak zo in de tweede versnelling doorrijden.
Gaat het toch niet lukken, laat dan de rem vlak voor je stopt los. Dit voorkomt een remschok en is prettig voor je passagiers. Vlak voor stilstand pak je de eerste versnelling en zet je je voet op het gaspedaal. Niet de rem vasthouden!

Hierdoor ben je paraat om weer vlot door te rijden.
Misschien is het een beetje oefenen, maar je zult merken dat je per saldo sneller bent. Het scheelt brandstof, remblokken/schijven en geeft meer rust.

Het bovenstaande is een voorbeeld waardoor je meer zult waarnemen in het verkeer en daardoor groeit in ervaring. Ook zal je slimmer worden in het oplossen van verkeerssituaties wat het plezier in het autorijden én de verkeersveiligheid ten goede komt.

Veel succes bij het oefenen.

 

afbeelding van Frank Beernink

Door: Frank Beernink

Hallo, mijn naam is Frank Beernink. Ik ben getrouwd met Aline en samen hebben we twee kinderen, Maxl en Fleur. Ik ben werkzaam als opleider/eigenaar bij rijschool Frank in Losser. Een van mijn hobbys is architectuur /planontwikkelingen. Mede hierdoor zit ik met plezier in het bestuur van Hallo Losser om als Lossernaar mee