Trots

Deze blog is van Marietje Noordkamp. 

Trots

Ik ben trots op mijn beide dochters Petra en Irene. Beide wonen en werken in Amsterdam. Wat mijn dochter Petra is overkomen vind ik zeker de moeite van het vermelden waard. Petra was de partner van de bekende Menno Boerema. Ze woonden samen. Helaas is Menno op 16 juni 2019 overleden. Hij is slechts 61 jaar oud geworden. Een groot verdriet voor Petra en alle andere familieleden en bekenden.

Eigengereid editor 

Hoewel Menno Boerema voor het grote publiek geen bekende naam was, betekende hij veel voor filmmakers. Als eigengereid editor prikkelde hij regisseurs om even eigengereid te werk te gaan. Als bevlogen docent en mentor inspireerde hij meerdere generaties jonge filmmakers. De op 3 april 1958 in Velsen geboren Boerema studeerde in 1982 als editor af aan de Filmacademie. In de daaropvolgende decennia monteerde hij pakweg tachtig producties: speelfilms, korte films en tv. 

Gouden Kalf 

Voor de film: “Het wonder van le petit Prince” was Menno, postuum, genomineerd voor de beste montage. Op 4 oktober werd hem het gouden kalf toegekend. Mijn dochter Petra mocht de prijs in ontvangst nemen en sprak de aanwezigen toe. Menno en Petra hebben elkaar leren kennen in de wereld van foto en film. Petra was aanvankelijk fotograaf maar is later overgestapt naar het maken van films. Ze heeft inmiddels 5 films gemaakt. De eerste film die ze maakte ging over het aardbevingsgebied Sibelina op Sicilië. Deze is vertoond op het filmfestival in Rome.

De tweede film over het Guggenheim museum in New York. Verder maakte ze de film: “Als je terugkomt woon ik aan het water.” Een jaar lang filmde Petra in de ecologische woon- en werkwijk Eva Lanxmeer om de veranderingen in de natuur en de bijzonder fraaie tuinen van deze wijk in Culemborg vast te leggen. Via de Mondriaan Stichting kreeg ze de opdracht van Italië een film te maken over het aardbevingsgebied Le Marche in Italië. Deze wordt permanent vertoond in het museum in Rome. 

https://www.youtube.com/results?search_query=menno+boerema+gouden+kalf Via deze link is de toespraak van de ex-Losserse Petra Noordkamp te zien.

 

 

 

 

afbeelding van Marietje Noordkamp

Door: Marietje Noordkamp