Tekentherapie

Tekentherapie

Of ik een blog wilde schrijven over mijn werk als tekentherapeut. Deze vraag kwam naar aanleiding van mijn vraag of ik via Hallo Losser misschien iets over mijn werk zou kunnen vertellen. Vaak hoor ik van mensen dat ze nog nooit van Tekentherapie hebben gehoord. Niet zo gek. Toen ik –inmiddels- 20 jaar geleden aan de opleiding in Zutphen begon had ik er ook nog nooit van gehoord. Ik vond het in een boekje over Opleidingen, want ik zocht iets waarmee ik het kunstzinnige met de hulpverlening kon combineren. Dat vond ik helemaal in deze opleiding. De opleiding Genezend Tekenen. 

In de afgelopen 15 jaar dat ik vanuit mijn eigen praktijk/atelier werkzaam ben, heb ik vele mensen (de oudste was 101, de jongste 4 jaar) het potlood/penseel ter hand zien nemen. De gedachte dat het alleen voor kinderen geschikt zou zijn, is totale onzin, maar wel begrijpelijk en verklaarbaar. Kinderen zien we nog onbevangen tekenen en schilderen. Als volwassenen dat doen, dan wordt het toch een ‘serieuze’ zaak. Denken we… Want we hebben op school geleerd dat het wel iets moet worden, het werk krijgt een cijfer, later moet het een plekje aan de wand verdienen en je moet kort gezegd: wel binnen de lijntjes kleuren. Jammer he? Want als volwassenen proberen we weer out-of-the-box te denken om tot creatieve en innovatieve oplossingen te komen. En als we nu dat zelfde middel (het tekenen en schilderen) inzetten om die bron weer te activeren? 

Wanneer ik uitleg hoe het zit met onze beeldtaal dan vertel ik mensen dat deze taal eigenlijk uit hetzelfde gebied komt als onze dromentaal. Dat weten de meesten wel, want iedereen droomt wel eens. Niet dat dezelfde beelden tevoorschijn komen, maar het komt wel allebei uit ons Onderbewuste. Dus eigenlijk de grote massa onder het wateroppervlakte als je de ijsberg voor je ziet, met de top boven het water (het Bewuste). (zie plaatje)


 
Door te tekenen/schilderen halen we dus informatie uit die grote massa onder het wateroppervlak. En daar valt veel te ontdekken! Innerlijke beelden die we zichtbaar maken met potlood en of verf. Je brein moet zich maar even koest houden. Al wil die zich er natuurlijk altijd mee bemoeien (hebben kleine kinderen geen last van, heerlijk!): oh lijkt nergens op, ik kan ook niet tekenen, ik wilde het eigenlijk anders tekenen, maar dat lukt niet.. “ Allemaal oordelen vanuit ons denken, terwijl jouw waarheid zich zo mooi laat zien! En juist daar waarin je in de tekening in vastloopt, daar zitten signalen en aandachtspunten! Wow, we hebben echt iets in handen, dat eerlijke informatie boven brengt waarmee we verder kunnen! Ga je alles bedenken, dan loopt ons brein ergens vast. Ik weet niet meer wat ik wil, hoe dan, waar ben ik goed in, hoe moet ik hiermee omgaan, waarom lukt het niet, waarom heb ik toch zo n buikpijn als ik dat of dat moet doen…” Allemaal vragen die je in een cirkeltje kunnen doen belanden. 
De tekentaal biedt ons de mogelijkheid ons hieruit te bevrijden! 

Optioneel:
Volgende keer vertel ik meer over hoe zo’n sessie kan verlopen. Want: wat gaan we dan tekenen? En wat kunnen we dan zien?

 
Meer weten? Bezoek mijn website www.dianeboerrigter.nl of bel/app me (06-43153948) voor een vrijblijvend gesprek. 
Diane Boerrigter – tekentherapeut / beeldtaalkunstenaar

afbeelding van Marion Poorthuis

Door: Marion Poorthuis