Welzijn

Uitdagingen: De Postcodeloterij

Uitdagingen: de postcodeloterij.

De Postcodeloterij was goed bezig in Losser. Het is ongelofelijk hoe deze organisatie zich heeft geprofileerd. Misschien hebben zij het idee dat hier nooit wat gebeurt en wij aan de rand van Nederland al blij zijn dat er een vrachtwagen komt met veel herrie.

Postcode Loterij Losser

Zouden ze echt ook het lef hebben om iets dergelijks in een postcodegebied in Amsterdam te organiseren? Maar wat nog meer ergernis oproept is het volgende: het postcodegebied 7582 heeft circa 1.350 deelnemers met één of meerdere loten. Met een eenvoudige rekenformule kom je op een bedrag van meer dan 500.000 Euro dat wij als dorp Losser jaarlijks aan Postcodeloten besteden! 

In dit geval aan Novamedia-nv. Deze vennootschap heeft het monopolie in Nederland wat betreft de nationale loterijen als de Postcodeloterij, Bankgiro en Vriendenloterij. En nu de hamvraag: wat zijn nu de goede doelen die zij ondersteunen? In 2014 heeft de Postcodeloterij van alle inleg in dat jaar voor ruim 312 miljoen Euro hoofdzakelijk in Nederland maar ook in andere landen uitgekeerd aan circa honderd goede doelen organisaties. En dat op diverse gebieden zoals armoedebestrijding, cultuur, gezondheid en milieu. En dat is natuurlijk prima.

Maar wat merken wij van deze “verplichte” bestedingen in Losser? In ons dorp gaven wij samen in 10 jaar meer dan 4 miljoen Euro aan deze loterij.  En omgerekend in Twente praten wij misschien wel over honderden miljoenen. Welke goede en culturele doelen in Losser of Twente hebben hiervan kunnen profiteren? Waar zijn de miljoenen waarop wij naar verhouding recht hebben? Wordt het niet tijd dat deze organisatie ook regionale spreiding van gelden gaat doorvoeren?

Volgens mij zijn deze loterijen een monopolie geworden in handen van de staat en de organisaties met winstoogmerk als Novamedia! Of wordt het tijd dat wij om in Losser met een eigen goede doelenloterij komen? Zodat wij zelf onze sociale en culturele wensen kunnen realiseren

Natuurlijk worden dat geen grote prijzen maar een gemakkelijke kans een nieuwe auto of 10.000 Euro te winnen is ook leuk! En jaarlijks blijft er een mooi “verplicht” bedrag over om in eigen omgeving te investeren!

 

Vensters: 
afbeelding van Rob Wegdam

Door: Rob Wegdam

Mijn naam is Rob Wegdam. Samen met mijn vrouw woon ik na ruim 47 jaar in Losser te hebben gewoond nu in Enschede. Na mijn werkzame leven ben ik mij gaan inzetten voor onze gemeenschap. Een van die activiteiten is Hallo Losser. Ik geloof namelijk dat goed communiceren de smeerolie is