Welzijn

Gezondheidszorg

Gemeente

Hondenpoep, trap er niet in

Hondenpoep, trap er niet in

Hondenpoep, we hebben het er allemaal wel eens over. En we trappen er allemaal wel eens in.

Als ik met ons hondje Sem wandel is het zaak om goed uit te kijken op de stoep om niet in een hondendrol te stappen. En als Sem zelf zijn behoefte doet moet ik vaak tussen kilo’s drollen zoeken naar het drolletje dat ik dan in zo’n zwart poepzakje meeneem.

"Je zult hier maar met een rolstoel, rollator of wandelwagen langs moeten" denk ik dan "dan moet je soms echt over de straat gaan".

Hondenpoep, trap er niet in

Romeinen.

De oude Romeinen wisten al dat je poep niet op straat achter moet laten. Ze hadden vanaf het Forum Romanum een riool lopen naar de rivier Tiber. In de Middeleeuwen liepen in de steden goten door de straten waarin alle viezigheid werd geloosd. Dit open riool (de slokop) is de voorloper van het riool zoals grote Europese steden dat vanaf de 19e eeuw kennen.

In 2016 vinden we het blijkbaar nog steeds acceptabel om uitwerpselen op straat achter te laten. En op de stoep, speelveldjes, plantsoentjes en in bosjes. Eigenlijk raar toch?

De ontlasting van honden veroorzaakt alleen in Nederland al een hele "hoop" afval. Er zijn ongeveer 1,8 miljoen honden in ons land en samen produceren zij meer dan 140 miljoen kilo hondenpoep.

Hondenpoep bevat veel bacteriën en is gevaarlijk voor de gezondheid. Dit geldt niet alleen voor de verse uitwerpselen, maar zelfs ook nog voor "oude", ingedroogde hondenpoep (bron: infonu.nl).

Hondenbelasting.

Hondenbelasting werd bedacht in de middeleeuwen. In die tijd bestond er nog hondsdolheid en ook gaven de vele honden heel wat overlast in de gemeentes. Mensen bezaten hondenkarren, voornamelijk de armen maakten daar gebruik van. Om ziektes te bestrijden en om overlast tegen te gaan werd er hondenbelasting geheven.

In 2012 spande de Duitse advocaat Elmar Vitt een zaak aan bij het Europese mensenrechten hof EHRM omdat hij hondenbelasting zag als discriminatie (voor een hamster, kat of paard betaalt u geen belasting).

Landen als Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje schaften de hondenbelasting al eerder af (bron: infonu.nl).

Afgelopen zomer werkte ik een paar weken in het VK en in Turkije. In London zie je veel honden op straat en in de parken. Daar is het normaal om zakjes bij je te hebben om een hondendrol meteen op te ruimen. En wie dat niet doet kan rekenen op een fikse boete. Ik heb er dan ook geen hondendrol kunnen ontdekken.

Hondenpoep in Antalya

In Antalya zijn ook veel hondenbezitters en ook leven veel honden op straat als een soort “public domain” hond. Hier zijn speciale afvalbakken te vinden met zakjes om hondepoep meteen op te ruimen. En en lopen overal straatvegers die ook hondepoep opruimen. Hier ook geen poep op de stoep dus.

Ondertussen in Losser.

Bij ons in Losser incasseert de gemeente maar liefst ruim twee ton per jaar aan hondenbelasting terwijl er geen speciale voorzieningen of controleurs zijn om toe te zien op het opruimen. Wel zie ik in sommige straten verbodsborden staan. Betekent dat nou dat er in een straat zonder zo'n bord wel gepoept mag worden?

Een paar maanden geleden kwam een wat vage controleur bij ons aan de deur om te vragen of we een hond hadden terwijl Sem ging flink tekeer ging tegen de beste man. Ik antwoorde “nee” ... met droge ogen. Maar hij kon in zijn computertje al zien dat we netjes hondenbelasting betalen en liep weg zonder verder iets te zeggen. Nou ja zeg.

"Dat doet de gemeente dus met ons geld" dacht ik "controleurs betalen om te kijken of wij wel hondenbelasting betalen" ... gekker moet het niet worden.

Het bezit van een hond (of het nou een hondje van 2 kg is zoals Sem of een grote hond van 25 kg) kost per jaar € 98,28, nog iets duurder zelfs dan in 2015 (bron: Gemeente Losser). Per kilo hond betaal ik dus wel erg veel.

In april 2015 heeft de gemeenteraad van Losser besloten om maatregelen te nemen om overlast veroorzaakt door honden tegen te gaan. "We starten daarom in 2016 met het ontwikkelen van nieuw beleid op dit onderwerp. Naar verwachting kunnen we in 2017 tot uitvoering van het beleid overgaan. Met de maatregelen zijn kosten gemoeid, maar aard en omvang van de maatregelen, en daarmee de kosten, hangen af van nog te maken beleidskeuzes" zegt de gemeente bij de presentatie van de jaarrekening 2015. Uit die jaarrekening blijkt dat de gemeente €213.000,- aan hondenbelasting heeft geincasseerd.

Amsterdam heeft als eerste grote gemeente de hondenbelasting met ingang van 1 januari 2016 helemaal afgeschaft. Het kan dus wel. Ook in de gemeenten Dinkelland, Olst-Wijhe, Oldebroek, Drimmelen en Bloemendaal hoeft er geen hondenbelasting meer betaald te worden.

Hondenpoep, trap er niet in

Noaberschap.

Van mij hoeft die hondenbelasting niet per se afgeschaft te worden. Wel vind ik dat de gemeente het geld dan volledig moet aanwenden om het probleem aan te pakken. En dan niet door van die stoffige controleurs langs de huizen te sturen.

Wat mij betreft is en blijft het de verantwoordelijkheid van hondenbezitters om de van je eigen hond drollen op te ruimen. Niet alleen de lusten maar ook de lasten dus.

Het is vervelend, ik weet het. Het is ook zo verleidelijk om alleen op te ruimen als iemand het ziet. Maar uiteindelijk valt het best mee, het is gewoon even wennen. Gelukkig zijn er steeds meer hondenbezitters in Losser die hun verantwoording wel nemen.

"Jij hebt makkelijk praten met je klein hondje" zei iemand met zo'n grote hond me laatst. Maar dat is natuurlijk een keuze die je hebt. En het kan niet zo zijn dat het hebben van een grote hond je ontslaat van de verantwoording om die poep op te ruimen. Toch?

Ik zie het dan ook als een vorm van noaberschap en ik ben benieuwd naar de reacties van andere Lossernaren, met of zonder hond.


 

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij is ondernemer en werkt daarnaast als start-up coach voor Universiteit van Twente, Novel-T en imec. istart. nl. Peter is actief op Twitter, Instagram en LinkedIn.