Nieuws

Het Pinksterweer in Losser: koel maar droog

Het Pinksterweer in Losser: koel maar droog.

Heel redelijk weer met donderdagmiddag nog een kleine kans op een bui. Het weer voor de komende dagen en Pinksteren zelf ziet er niet slecht uit, maar het blijft te koel.

Pinksterweer in LosserDe vreemde combinatie van veel te droog en te koel weer lijkt voorlopig nog aan te houden. We zien nog steeds dat een groot hoog boven de oceaan bij de Azoren, een zeer klassieke situatie voor het west Europese weer blijft bestaan. Aan deze drukverdeling lijk de rest van de meimaand nog niet veel te veranderen. Wel stroomt vandaag in de bovenkamer van de atmosfeer minder koude lucht binnen waardoor de kans op buien afneem. Gisteren kwamen in deze lucht buien tot ontwikkeling waardoor het er hier en daar zeer heftig aan toeging. In Heusden Noord Brabant kwam het zelfs tot een tornado die hier daar nogal wat schade veroorzaakte.

Vandaag kan alleen in het oosten, bij ons dus, nog een bui tot ontwikkeling komen. De vooruitzichten in de aanloop naar Pinksteren en Pinksteren zelf, ziet er op zich niet slecht uit. De kans op regen is klein maar de temperatuur blijft voorlopig het zorgenkindje ondanks dat er flink wat zon in de berekeningen zit. In de zon en uit de wind kan het dan best aangenaam zijn. Het zou best kunnen dat we de komende zomer naar dit weer terug verlangen als we midden in een hittegolf zitten. Vanaf 2008 kwamen de middag temperaturen met Pinksteren steeds ruim boven 20 graden uit. Misschien gaan we daardoor wel de koelste Pinksteren tegemoet van de laatste jaren. Onder het weerverhaal staat de link naar het pinksterweer in het verleden.

Gisteren waren er prachtige buienwolken te zien. Maar ze trokken zowel noord als zuid Losser voorbij. Gisteravond rond 18.00 schampte een bui, die door het noordwesten trok Losser. Er kwamen enkele losse hagelstenen naar beneden maar meer was het niet. Door de ervaringen met onweer wijs geworden heb ik de elektronische apparatuur toch maar even van het net gehaald. Je kunt nooit weten wat de natuur aan de rand van een dergelijke bui onverwacht gaat doen. Het werd in de bebouwde kom nog 16.4 graden. Tussen de voorbij trekkende buien was toch heel redelijk weer.

Lees ook mijn dagelijkse weerpraatje op www.weerstationlosser.nl.

Johan Effing.

Vensters: 
afbeelding van Johan Effing

Door: Johan Effing

Ik ben Johan Effing en ik heb het grootse gedeelte van mijn werkzame leven in de bouw gewerkt als stukadoor. Maar heb in de jaren vijftig ook de textiel leren kennen als wever. Hobby’s; klootschieten, het weer en volkstuinder. Al meer dan 60 jaar een weerstation en al jaren in het bezit van een