Nieuws

Veiligheid

Poging tot …………

Mobiele telefoon

Afgelopen maandag waren mijn vrouw Lettie en ik onderweg, van een bruisend weekend in Knokke, naar huis. We waren nog even in Zeeland voor een lunchbezoekje. Onze oudste zoon Bas, stond met Janneke en de beide kinderen op een camping. Afscheid genomen. Bas ging met de kinderen naar het zwembad, Janneke wilde met een goed boek op de bank.

Familieapp

Onderweg veel contact via de familie-app. Zo ben je op de hoogte van elkaars activiteiten. Plotseling een app, niet in de familieapp, op mijn telefoon. In deze app stond de volgende tekst: “+31616706879 Hey Pa 3 X raden wies telefoon in het water is gevallen. Dit is mijn tijdelijke nummer sla deze even op.” Wij dachten natuurlijk onmiddellijk aan Bas. Die was immers met de kinderen naar het zwembad. Toch maar even rondbellen in de familie en een bericht in de familieapp gezet. Beide zonen wisten van niets en adviseerden ons het nummer te blokkeren omdat dit veel leek op phishing. De volgende app zal dan vermoedelijk zijn: “Hey Pa kun je me even 1000 euro overmaken? Heb ik direct nodig en betaal ik je morgen terug. Met vermelding van het banknummer.

Misleid door phishing

Een van de meest voorkomende vormen van cybercrime is phishing: via e-mail, sms of whatsapp “vissen” criminelen naar informatie. Denk bijvoorbeeld aan wachtwoorden. De afzender doet zich voor als iemand anders, stelt je vragen en zet je onder druk om op een link te klikken. "Klik nooit op links in berichten van onbekenden en pas op voor onbetrouwbare bijlages", wordt geadviseerd. Daarmee kun je ongemerkt malware installeren. Bron: Dit moet je weten over Cybercrime https://www.kvk.nl/

Een gewaarschuwd mens ………

We worden met een steeds hogere regelmaat bestookt met apps die bedrieglijk echt lijken, met bijlages van bekende banken et cetera. Enkele mensen uit mijn kennissenkring zijn er ingestonken. Waarvan eentje zelfs 3000 euro is kwijtgeraakt. Het telefoonnummer in de app heb ik enkele keren gebeld. Kreeg steeds de is bezettoon. Informatie op de site van de overheid is te lezen dat het gemiddelde bedrag dat buitgemaakt wordt rond de 2000 euro ligt en dat de gemiddelde leeftijd van de slachtoffers 59 jaar is.

Sietse Smit

Vensters: 
afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.