Natuur Recreatie

Vogelgeluiden, herkennen en er meer van weten 1

Door: Ben Olde Riekerink natuurliefhebber, zijn roots liggen in de Lutte, woont in Glane en is opgegroeid in Losser.  Achter elke vogel staat een verwijzing naar een link waar men de vogel kan zien en horen.

Het herkennen van vogels en hun zang 

Het is eigenlijk heel eenvoudig. Je kunt leren om vogelgeluiden te herkennen door te luisteren naar wat je hoort. Iedere vogel zingt, zoals ie gebekt is, zegt het spreekwoord. En dat klopt ook.

Als je de vogel in kwestie erbij ziet, wordt het al een stukje eenvoudiger.

Standvogel of trekvogel

 Eigenlijk moet ik eerst het verschil tussen standvogels en trekvogels uitleggen. Standvogels zijn vogels, die je het gehele jaar in ons land kunt waarnemen. Trekvogels daarentegen zijn vogels, die in het voorjaar, als het weer aangenamer wordt, vanuit hun winterkwartieren in warmere oorden, zoals het Middellands Zeegebied of het Afrikaanse continent naar het noorden trekken. Hieruit kunnen we dus concluderen, dat de huismus een standvogel is

Huismus (Passer Domesticus)www.vogelgeluid.nl/huismus/

Ik ga beginnen met de huismus, Passer Domesticus, die in onze streek ook wel straatjongens worden genoemd. Mussen hebben een grijs-bruin verenpak, dat voor een goede camouflage zorgt, als er een roofvogel in de buurt is, zoals de sperwer. Mussen zijn erg oplettend. Er ontgaat hen niets. Als er gevaar dreigt, laten ze hun waarschuwingsroep horen. Dat is ook voor andere vogels in de buurt een teken om waakzaam te blijven, tot de kust weer veilig is. De huismus behoort tot de orde der zangvogels. Nou ja, van zingen is eigenlijk geen sprake. Het is eigenlijk meer tjilpen, wat ze doen. Toch kunnen ze op deze manier prima met elkaar communiceren.

Vensters: 
afbeelding van Henny Vreeman

Door: Henny Vreeman