Natuur Recreatie

Liefdesbrug op grens Gronau Losser

Liefdesbrug op grens Gronau Losser

Als je via het Laga fietspad van Losser naar Gronau fiets, vormt de Dinkel vanaf de Oase tot 460 meter verderop het fietsknooppunt 53 de grens. Als je bij dit knooppunt links gaat over het smalle bruggetje kun je zien dat er een pril begin van een liefdesbrug ontstaat.

Op deze foto zie je een slotje met de namen Jelle en Niene (mijn kleinkinderen). Dit slotje heeft mijn zoon Bas in Parijs opgehangen.

Parijs.

Zeven slotjes hangen inmiddels aan het bruggetje. In Parijs verschenen de eerste liefdesslotjes in 2008 op de Pont des Arts omdat er op de pont de l'archevêché, de eerste liefdesbrug van Parijs, geen slotje meer bij kon. Slot aan de brug, sleutel in het water: liefdesbruggen in Nederland. Bezegel je liefde met een slotje aan een brug in Rome, Venetië of Parijs, of in Rotterdam, Purmerend of Oosterwolde.

In steeds meer Nederlandse plaatsen hangen verliefde stelletjes hun slotje aan de brug en gooien ze het sleuteltje in het water. De ene gemeente knipt ze eraf, de andere opent zelf een slotjesbrug als promotiemiddel.

Liefde.

Een slotje wordt niet meer alleen om de liefde voor een verliefd stelletje te bezegelen aangebracht. Tegenwoordig plaats men ook slotje als een bezegeling aan de liefde voor ouders, honden, kinderen, gezinnen en andere dierbaren.

In zijn strijd tegen het massaal ophangen van liefdesslotjes aan de wereldberoemde Pont des Arts in Parijs heeft het stadsbestuur glazen platen tegen de brugleuningen laten plaatsen. Het gaat om een experiment. Een gedeelte van de leuning bezweek onder het gewicht van de honderden slotjes.

In Nederland zijn op dit moment ongeveer 30 liefdesbruggen waar slotjes opgehangen worden.

Liefdesbrug op grens Gronau Losser

Vensters: 
afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.