Natuur Recreatie

Het herkennen van vogels en hun zang 7

Door: Ben Olde Riekerink natuurliefhebber, zijn roots liggen in de Lutte,  woont in Glane en is opgegroeid in Losser.
Achter elke vogel staat een verwijzing naar een link waar men de vogel kan zien en horen. Vandaag de kievit

Kievit (Vanellus Vanellus) www.vogelgeluid.nl/kievit/

De volgende vogel die ik aan u voor mag stellen is de Kievit, Vanellus Vanellus.

Kieviten behoren tot de orde der plevieren. Evenals de wulp zijn het trekvogels. Ze zien er prachtig uit met hun hagelwitte borst en een rugdek, dat glanzend bronsgroen is en op hun kopje dragen ze een parmantige kuif.

Als ze begin maart zijn teruggekeerd naar hun broedgebieden, gaat het mannetje al snel over tot het draaien van een viertal nest kuiltjes in de grond en terwijl hij zijn vrouwtje het hof maakt, probeert hij voortdurend met haar te paren. Het vrouwtje kiest dan 1 kuiltje uit, dat dienst gaat doen als toekomstige broedkamer.

Baltsvluchten

Het mannetje voert regelmatig zijn baltsvluchten uit. Daarbij lijkt het net of hij lappen vleugels heeft, maar dat is gezichtsbedrog.Hij heeft wel degelijk spitse vleugels, maar doordat de vleugelpunten wit zijn, lijkt het tegen de heldere lucht net of zijn vleugels afgerond zijn, wanneer hij baltst. Hij roept regelmatig zijn naam, terwijl hij zijn buitelingen uitvoert.

Eieren en jongen

Het vrouwtje begint al snel eieren te leggen en nadat het vierde ei is gelegd, begint ze te broeden. Een legsel bestaat in de regel uit 4 eieren. Ze zijn peervormig en liggen met de punt naar beneden, zodat ze niet uit het nest kunnen rollen. Ze hebben een zeer goede schutkleur en zijn, al naar gelang de kleur van de plek waar ze broeden, licht tot donkergroen met zwarte stippen en veegjes. Na 3 weken broeden, komen de jonge kieviten uit het ei. Ze blijven nog even in het nest liggen, maar wanneer hun dons is opgedroogd, rennen ze zo snel ze kunnen het hoge gras in. Het zijn immers nestvlieders. Zodra een oudervogel een waarschuwingskreet laat horen, is dat voor de kuikens het teken om zich plat tegen de grond te drukken. Daar blijven ze net zo lang liggen, tot de ouden aangeven, dat de kust veilig is. Jonge kieviten groeien snel en na ongeveer 4 weken kunnen ze al vliegen. Daarna volgt er vaak een tweede broedsel, mits de weersomstandigheden het toelaten.

Cultuurvolgers

Vervolgens trekken de ouden en de jongen nog een tijdlang rond, maar wanneer het hard gaat vriezen, vliegen ze westwaarts, richting de kust. De kievit heeft geleerd om zich aan zijn omgeving aan te passen.Ze nestelen zowel in weilanden, op een oud mais land, of in heidegebieden. Het zijn dus echte cultuurvolgers.


 

Vensters: 
afbeelding van Henny Vreeman

Door: Henny Vreeman