Natuur Recreatie

Nieuws

Wonen

Gezondheidszorg

Welzijn

Winkelen in Losser

Agenda Uitgaan en Evenementen

Educatie

Sport en Hobby

Kunst Cultuur Historie

Forum

Recept: Losserse brandnetels en Turkse börek

Brandnetels kort koken

Tijdens mijn wandelingen in en rondom Losser sta ik regelmatig in bermen en bosjes te zoeken naar wilde kruiden en groenten. Die gebruik ik bij mijn andere hobby: gezond en lekker koken. Het buitengebied van Losser staat vol met heerlijke en gezonde planten die je kunt gebruiken in gerechten en om thee van te maken. In deze blogpost gaan we brandnetels plukken om te gebruiken in een börek.

Brandnetels aan de ImenhofwegBrandnetels.

Niet veel mensen weten dat brandnetel een gezonde groente is. Met handschoenen aan kun je de toppen van de brandnetelplant voorzichtig afsnijden. Zoek planten die niet langs een autoweg staan. Vermijd ook plekken waar veel honden uitgelaten worden (je eet immers ook geen gele sneeuw ...). En pluk geen brandnetels langs akkers en weilanden die bespoten worden. Rondom Losser zijn genoeg plekken waar “schone” brandnetel groeit. Ik heb dit keer langs de Imenhofweg geplukt, een zandpad waar ik vaak wandel.

Op plekken waar veel brandnetels groeien vind je vrijwel altijd hondsdraf, ook een eetbare plant, maar daar kom ik in een volgend artikel op terug. Maar een aardige eigenschap van hondsdraf is dat het sap van de bladeren een goed middel is tegen brandnetel blaren. Dus als je bij het plukken onvoorzichtig bent geweest en je handen beginnen te jeuken, pluk dan wat hondsdraf bladeren. Knijp en kneus ze fijn tot ze sappig worden en dep de jeukende plekken.

Ok, we gaan verder. Pluk een tas vol brandnetels en spoel ze goed schoon (gebruik huishoudhandschoenen). Gebruik de toppen en jonge bladeren en kook deze kort (een paar minuten). Hierdoor verdwijnt het giftige mierenzuur en brand de netel ook niet meer. Laat de brandnetels goed uitlekken, eventueel drogen in een sla-centriguge, of gewoon uitknijpen (ze branden nu niet meer, probeer maar). Tijdens het koken drink ik het kookvocht als thee.

Brandnetel bevat eiwit en ijzer en is een rijke bron van mineralen: fosfor, magnesium, kalk, kalium en mangaan. En brandnetels zijn niet alleen gratis, maar het is natuurlijk ook leuk om  deze verguisde plant eens te bereiden in een gerecht.

En als je nou denkt “die vent is gek, ik ga geen brandnetels eten", gebruik dan spinazie ... wel een gemiste kans.

Börek en yufkadeeg.

Börek is een Turks gerecht dat doet denken aan het Italiaanse lasagne: het bestaat uit laagjes deeg met daartussen een vulling zoals kaas, gehakt of spinazie. Of brandnetels …

Voor börek wordt gebruik gemaakt van yufkadeeg of filodeeg. Ik koop een pak yufkadeeg in de olijvenwinkel op de Brink in Losser voor €1,60. Het is een heel dun deeg, veel dunner dan bladerdeeg. Het bevat daardoor ook veel minder vet. Je kunt de overgebleven deegbladen ook gebruiken voor hartige taart of bladerdeeg rolletjes.

Wat heb je nodig.

Omdat mijn ding “gezond en lekker koken” is gebruik ik voornamelijk vegetarische en biologische ingrediënten. Ook vermijd ik zuivel dat ik vervang door bijvoorbeeld soja. En als ik kaas gebruik dan bij voorkeur geitenkaas. Dat is gezonder dan gewone kaas. Maar “feel free” om je eigen keuzes te maken.

  • pakje Yufkadeeg
  • 250 gr. vegetarisch gehakt
  • 400 gr. brandnetels
  • Kruiden (vers of gedroogd)
  • 1 ui
  • 1 ei
  • ca. halve beker soja yoghurt
  • kopje olijfolie
  • kaas, bijvoorbeeld witte geitenkaas

Sojayoghurt.

Voor de vulling gebruik ik soja-yoghurt omdat ik geen zuivelproducten wil eten (ok, af en toe roomijs, dat dan wel weer). Terwijl we de mix maken van yoghurt, ei en olijfolie kun je de oven alvast voorverwarmen op 200 graden (hetelucht mag iets minder).

Brandnetel börek laagje voor laagje opbouwen

Meng in een kom de yoghurt met het ei en voeg al roerend met een garde de olijfolie toe. Zorg dat je een mooie stevige saus krijgt. Deze gebruiken we straks om de deeglaagjes mee in te strijken.

Neem een ovenvaste schaal en bestrijk deze met olijfolie. Bedek de schaal (ook de zijkanten) met een vel (of twee) yufkadeeg. Het is dun spul dat gemakkelijk breekt. Niet moeilijk over doen: gewoon een extra stukje deeg over de gaten leggen. Zo bedek je ook de zijkanten. Ik laat het deeg ruim over de randen hangen zodat ik dat laten naar binnen kan vouwen voor een mooie rand.

Snipper de uit en fruit deze in een pan. Voeg de vegetarische gehakt toe en bak dit half gaar. Je kunt naar smaak wat plakjes champignons en al dan niet verse kruiden toevoegen. Gebruik gerust peper als je van pittig houdt. 

Hak de goed uitgelekte brandnetels fijn. We gaan nu een laagje gehakt op de bodem leggen en kruimelen er wat van de geitenkaas overheen. Dek deze laag af met twee velletjes deeg en bestrijk deze laag ruim met de yoghurt saus. Verdeel hier een deel van de brandnetels over en ook weer wat kaas overheen kruimelen. En weer afdekken met deeg en die insmeren met de yoghurtsaus. Ik draai zelf graag met de pepermolen boven elke laag maar dat is een kwestie van smaak.

Zo bouwen we de börek laag voor laag op waarbij je de ingrediënten verdeeld over de lagen. Verdeel de laatste saus over de bovenste laag voordat je deze afdekt met een vel deeg (vouw de eventueel over de rand hangende deelvellen eerst naar binnen. Bestrijk de bovenste laag met wat olijfolie. Als je dat lekker vind kun je dunne plakken tomaat op de börek leggen en bestrooien met geraspte kaas. Dan krijg je een mooie kaaskorst. 

Schuif de schaal in de voorverwarmde oven en laat dit 30 tot 40 minuten bakken. Controleer of de börek gaar is en serveer het in stukken op een bordje. Afiyet olsun!

Ik ben benieuwd of je dit gaat proberen, laat het weten met een reactie hieronder. En als je het leuk vind schrijf ik de volgende keer over koken met bijvoorbeeld zevenblad of hondsdraf. Ik ben benieuwd naar je reactie.

Brandnetel börek Brandnetels om op te eten

afbeelding van Peter Langela

Door: Peter Langela

Peter Langela (1962) is nieuwsredacteur en bestuurslid van Hallo Losser en van RTV-Losser. Hij is ondernemer en werkt daarnaast als start-up coach voor Universiteit van Twente, Novel-T en imec. istart. nl. Peter is actief op Twitter, Instagram en LinkedIn.