Op naar 65 jaar Böggelrieders en Daansers deel 3

Op naar 65 jaar Böggelrieders en Daansers deel 3

In aanloop naar het 't Internationaal Folkoristisch Festival Losser willen wij de deelnemende groepen aan u voorstellen. Deze keer Duitsland: Schlitzerländer Trachten und Volkstanzkreis

Een van de grootste dansgroepen

Al 91 jaar bestaat deze groep en ze zijn afkomstig uit het dorpje Schlitz, ten westen van Fulda in de deelstaat Hessen. Het is een van de grootste en meest actieve dansgroepen uit midden-en noord Duitsland. De leden komen uit het gehele Schlitzerland dat tal van dorpen kent. De klederdracht die gedragen wordt is ook typisch voor het Schlitzerland, met als bijzonderste kenmerk de Firwes, dat is het gebreide schoeisel. De dames dragen meerdere rokken over elkaar en aan de kleur van de borstbedekking is te zien of de dames nog vrijgezel zijn of reeds getrouwd.

De groep uit Schlitz was in 1986 en in 1989 ook reeds in Losser te gast en de Böggelrieders en Daansers waren in 1973, 1987 en in 2015 te gast in Schlitz, ter gelegenheid van het Schlitzerländer Trachtenfest, een vooraanstaand en groots opgezet Folklorefestival dat om het jaar in Schlitz gehouden wordt. In 2012 werd ons kontakt weer opgefrist in Hamburg waar we allebei te gast waren. We zijn erg trots dat deze prachtige groep dit jaar ook weer in Losser is te bewonderen!

 

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.