De huisartsenpost Oldenzaal

Inmiddels is het een week geleden dat er gestemd werd over de huisartsenpost in Oldenzaal. De uitkomst van deze stemming leek vooraf vast te staan, want dat viel vooraf vrijwel overal te beluisteren. Het moest dicht vanwege dat er geld bij moest, eigenlijk al vanaf het begin in 2004, werd er gezegd. En dat niet alleen, er was ook onvoldoende personeel, vooral triagisten (Assistentes die kunnen bepalen wat spoed is en of iemand op te post mag/moet komen). Daarnaast zou de huisartsenzorg in de regio meer toekomstbestendig worden als er minder posten en dus ook minder diensten door de huisartsen worden gedaan.

Welke bril

Je kunt naar zo’n post op verschillende manieren kijken: met een economische bril (er moet geld bij) een patiënten bril (hoe lang duurt het voordat ik op de post ben, of hulp krijg, wat niet hetzelfde is), een huisartsenbril (wat betekent de sluiting voor mij?). Veel verschillende brillen dus. Ik kies ervoor om het eerst door mijn bril ernaar te kijken: ”Iedereen voelt toch echt alleen maar zijn eigen”. 

System

Misschien is het goed om het systeem vooraf uit te leggen. Iedere huisartspraktijk krijgt avond nacht en weekenddiensten toegewezen, want de huisarts die een praktijk heeft (praktijkeigenaar is), is verantwoordelijk voor alle zorg voor zijn patiënten, niet alleen overdag maar ook buiten kantooruren. Die zorg buiten kantooruren wordt gedaan op de huisartsenpost, voor onze patiënten in Oldenzaal.

En het aantal diensten op deze post is afhankelijk van het aantal patiënten welke in de praktijk zijn ingeschreven. In onze praktijk ruim 50 diensten per jaar. Ik hoef die diensten niet zelf te doen maar mag de diensten door een andere huisarts, vaak een waarnemend huisarts, laten doen. Dat kost dan ook wel wat. Ik krijg een uurtarief voor mijn “diensturen” en de waarnemer mag een vrij bedrag vragen om de dienst over te nemen. Dit bedrag is vrijwel altijd fors meer dan wat ik voor de dienst krijg (rond 25% meer). Zover het systeem. En dus nu terug naar mijn situatie.

Dag- en nachtdiensten

Mijn aantal diensten, vanaf 6 januari 2020 in Enschede, wordt duidelijk minder, ongeveer 30%. Maar dat is maar een kant van het verhaal, want is de post Enschede hetzelfde in werkbelasting? Nee, er is een heel duidelijk verschil. Ik ken de bezoekersaantallen niet maar het ligt wel degelijk een stuk hoger dan in Oldenzaal. En aangezien ik overdag in mijn eigen praktijk werk om daarna naar de post te gaan, telt deze zwaardere belasting wel degelijk mee. Zeker omdat mijn (gevorderde) leeftijd ook wel degelijk mee werkt. In Oldenzaal deed ik geen nachtdiensten meer, al ruim 5 jaar niet meer. Mede omdat onze praktijk overdag 52 weken per jaar open is en een nachtdienst niet goed samen gaat met het praktijk gebeuren van de volgende dag.

Het lukte mij goed om deze diensten door een waarnemer te laten doen, maar deze waarnemer heeft aangegeven niet bij voorbaat deze diensten in Enschede van mij over te nemen. Andere waarnemers zijn er ook niet veel te vinden voor deze nachtdiensten, dus dat betekent dat ik zelf weer nachtdiensten moet gaan doen, want als er niemand anders is en ikzelf er wel voor verantwoordelijk blijf……. Weer nachtdienst gaan doen op mijn zeventigste met een dagdienst erna, is niet te doen en voor mijn partner onacceptabel. Wil ik wel op deze manier blijven werken??

Patiënten bril

Mijn volgende bril is een patiënten bril: Vanuit Losser is de post in Oldenzaal goed te bereiken, parkeren is geen probleem en kost niks. Wachttijd over het algemeen kort. Dan Enschede. Goed te bereiken? Dat hangt van de verkeerssituatie af. Op dit moment slecht. Parkeren: in de parkeergarage van het MST. Prachtige parkeergarage maar peperduur. Wachttijd op de post? Ga er maar vanuit dat het een stuk langer zal zijn dan in Oldenzaal.

Ik adviseer dan ook als het enigszins kan maar brood mee te nemen (tenzij de patiënt erg misselijk is of over moet geven). Duidelijk is dat het voor een aantal huisartsen een voordeel zal zijn om naar Enschede te gaan. Voor mij persoonlijk dus helemaal niet. Voor de patiënten in ieder geval ook niet, maar wie kijkt daarvan op in een land, dat ontzettend rijk is maar in de zorg eigenlijk alleen maar loopt de bezuinigen. Tuurlijk, de spoedzorg voor ons dorp blijft behouden maar dat was niet de inzet van het geheel.

Je mag blij zijn dat…

Als je iemand hoort zeggen: “ je mag blij zijn dat….., dan weet je dat je niet blij bent en waarschijnlijk ook niet wordt. Ik in ieder geval niet, niet als huisarts en ook niet als patiënt. 

 

Ton Boermans, huisarts Losser

 

afbeelding van Ton Boermans

Door: Ton Boermans

Ton Boermans is huisarts in Losser.