Hoeveel pech kan een mens verdragen

Bas Derwort is op 10 juli 1976 geboren in Heerlen. Zijn moeder was niet gehuwd en had al een 3-jarig kind.

Eerst dacht de moeder van Bas er over om hem ter adoptie af te staan. Ze gunde het hem om op te groeien in een normaal gezin met een vader. Later is ze hier op teruggekomen, omdat ze Bas niet kon missen en omdat Bas na zijn geboorte wel een bijzondere slechte start had. 

Hydrocephalus

In de volksmond waterhoofd. Het is een chronische aandoening. Er wordt te veel hersenvocht aangemaakt of het hersenvocht wordt niet voldoende afgevoerd. Hersenen drijven in hersenvocht. Het hersenvocht beschermt de zachte hersenen tegen de harde schedel. Door de verstoorde aanmaak of afvoer van het hersenvocht worden de hersenkamers vergroot. Naast hydrocephalus werd een hersenvliesontsteking, ten gevolge waarvan er een lichte hersenbeschadiging is opgetreden, geconstateerd. Van de vier nieren waren er twee zogenaamde schrompelnieren. Deze en de derde nier, die ook niet werkte, werden verwijderd, zodat hij alleen één nier overhield die maar voor 80% zijn werk kon doen.

Hersenpomp

Bas kreeg een hersenpomp in zijn hoofd geplaatst die er voor zorgde dat het hersenvocht via een dun slangetje(drain) werd afgevoerd naar zijn buik, waar het via de urinewegen op een normale manier het lichaam bij het plassen verliet. Echter, Bas groeit. De drain groeit niet. Dus komen de verhoudingen steeds scheef te liggen. De drain wordt meerdere keren vervangen. Bas is veel in het ziekenhuis dat hij inmiddels zijn tweede huis noemt. Gedurende zijn tijd op de kleuter- en basisschool neemt hij maar deels aan de lessen mee.

Orchidopexie

Als Bas 10 jaar is komt een arts tot de ontdekking dat één van zijn teelballen (testikels) nog in zijn lies zit. Operatief ingrijpen is nodig om de bal de plaats te laten innemen waar ie hoort, het scrotum. Omdat er onevenwichtigheid is ontstaan plaatst men ook een kunst testikel. Geen vuiltje aan de lucht zou je denken.

Studie

De basisschool minimaal bezocht. Na de basisschool naar de IVO Mavo Individueel Voortgezet Onderwijs Maatschappelijk Algemeen Voortgezet Onderwijs. Vanwege de lichte hersenbeschadiging is de concentratie slecht en het geheugen niet zo goed mogelijk. Bas had het moeilijk en liep achterstand op. Uiteindelijk is de IVO Mavo niet afgemaakt. Omdat hij graag in de zorg wilde werken heeft hij één jaar JWG (Jeugd Werk Garantieplan) gedaan. De doe-vakken zoals koken, strijken, bedden opmaken, waren geen probleem. Hij heeft stage gelopen in een bejaardentehuis en dat ging eerst prima. Geweldige gesprekken gevoerd met de bewoners en hij had hun vertrouwen. Hij heeft daar zijn diploma gehaald wat voor hem een echte overwinning was. Eindelijk toch iets op het leergebied gepresteerd. Uiteindelijk werd de werkdruk steeds hoger en was hij vaak ziek. Helaas werd na twee jaar werken zijn contract niet verlengd. Daarna heeft Bas vele baantjes gehad. Hij kwam uiteindelijk als barman terecht bij het wokrestaurant de Orchidee in Losser.

De Liefde

De Liefde regeert over alle leed en moeilijkheden heen. En onder het motto: “Een mens mag ook wel eens geluk hebben.”, kwam Bas in contact met Jessica en Bas kwam van het mooie Limburg naar ons mooie Twente. In 2010 zijn ze getrouwd.

Pech

Bas bezocht samen met Jessica het kerkhof en kwam ten val op het moment dat ze wilden vertrekken van het kerkhof. Toen hij op de fiets stapte, ging hij onderuit. Weer pech. Bas voelde overal tintelingen en werd weer aan een doktersonderzoek onderworpen. Beschadigde ruggenmerg was dit keer de diagnose. Als Bas nog iets harder was gevallen of nog iets verkeerder terechtgekomen was, waren zijn armen verlamd geweest. Hij heeft nu nog last van tintelingen bij zijn hoofd, nek, rechterarm en hand en vingers, het gevoel valt soms in eens uit.

Cyste als een mandarijn

Op zijn werk bij de Orchidee overkwam hem een onbehaaglijk gevoel. Hij voelde zich niet goed. Na vele onderzoeken bleek dat de drain niet goed meer functioneerde. De drain zat vast. Knelde een darm af. In zijn buikholte werd een cyste zo groot als een forse mandarijn ontdekt en een complete darmafsluiting. Operatief ingrijpen was de enige mogelijkheid. Na deze ingreep ging het enkele maanden goed. Echter, in maart 2016 was Bas bij cafetaria de Egel in Losser. Toen hij terugliep naar zijn auto, zwalkte hij als een dronkaard, terwijl hij geen druppel had gedronken. Dat gebeurde een week later nog een keer. Op een ochtend na deze twee voorvallen voelde hij zich weer niet goed.

Hij heeft zijn huisarts Brandenburg bezocht, maar die vond op dat moment geen aanleiding tot ingrijpen. Als het erger werd, moest hij maar bellen. Bas durfde niet alleen thuis te blijven en ging naar de oma van Jessica. En het werd erger. Jessica die wist dat Bas niet goed in orde was nam telefonisch contact met hem op. Bas voelde zich ziek. Jessica belt 10 minuten later weer. Bas voelde zich nog zieker en kende Jessica’s stem niet meer. Bas kreeg een scheve mond zoals dat ook een symptoom is bij een herseninfarct. Brandenburg kwam. Spoedig stond de ambulance voor de deur en Bas werd wakker in het ziekenhuis waar de broeder hem vertelde dat hij geopereerd was. Hij voelde aan zijn hoofd dat hij geopereerd was. Bas kreeg te horen dat zijn hersenkamers vol water zaten. Dit verklaart de scheve mond. Het water drukte als een tumor op zijn hersenen. De pomp werkte niet meer. In dezelfde week werd hij nog een keer geopereerd, omdat de drain weer eens niet goed zat. Bas mocht weer naar huis.

Oogwit geel

Na een maand zag Jessica dat het oogwit van Bas geel werd. In het ziekenhuis werd geconstateer vastgesteld dat hij galstenen had die de weg blokkeerden en geelzucht veroorzaakten. Een lymfklier tussen zijn voor 80% werkende nier en de aorta was vergroot. Van deze klier werd een biopt genomen. Maar hier bleek niets kwaadaardigs aan de hand.

Bas wordt 40

Op 10 juli 2016 is Bas jarig. Van deze verjaardag heeft Bas zelf niets meegekregen. Het ging weer mis in zijn hoofd. Zijn hersenkamers waren weer volgelopen met vocht. Het vocht is op de OK weggepompt. Vervolgens gaat het weer aardig. Jessica en Bas hadden hun vakantie al geboekt en gingen dus half juli op weg naar Oostenrijk met de vader van Jessica en het zusje van Jessica. En weer ging het mis met het hoofd. De vakantie werd niet wat er van verwacht werd. Bij thuiskomst ging het snel bergafwaarts. Op 25 juli weer per ambulance naar het MST. De neurochirurg heeft het pompje en de drain weer vervangen. Een operatie die drie uur duurde. En sindsdien gaat het goed met het hoofd van Bas.

Verdikking in de lies

Bas staat zich douchen. Begin 2018. Hij voelt een verdikking in de lies. Eerst dacht men dat het een cyste was. In de loop van het jaar werd de cyste echter steeds dikker. Bas kon hem door de kleding heen voelen. Na een echo werd er getracht de verdikking leeg te zuigen met een injectienaald, dat is helaas niet gelukt. Er kwam alleen maar bloed uit.

Vervolgens werd er een scan gemaakt en bleek de verdikking buitenproportionele vergroot te zijn. Vijf centimeter in omvang. Er werd een biopt genomen. Bas vertelde Jessica na de operatie dat hij het gevoel had dat het niet goed was. En dat gevoel werd bevestigd door de arts die Bas en Jessica meedeelde dat de klier kwaadaardig was.

Dat is mooi kloten

Dan komt de oncoloog in het toch al drukke medische circuit van Bas en die vertelt hem dat hij zaadbalkanker heeft met meerdere uitzaaiingen. “Dat is mooi kloten.” Waren de woorden van Bas. Maar gelukkig was de uitzaaiing niet van dien aard dat het einde oefening was. Het Chemotraject werd gestart. In oktober 2018. Bas zou volgens de planning 39 chemo’s moeten ondergaan, maar vanwege het ontstaan van longblaasjes die beschadigd waren is de 39e niet toegediend. Bas kon niet meer slikken en alleen maar astronautenvoedsel verdragen. Ook had hij geen smaak meer. Het HB-gehalte was zo minimaal dat hij verschijnselen van flauw vallen kreeg. Op 24 november kreeg hij de laatste chemo. En omdat je er nog bent en je dat wilt vieren kies je voor een reis naar Liverpool. Bas mocht vliegen en heeft dat ondanks veel pijn gedaan. Per rolstoel werd hij rondgereden in Liverpool door zijn lieve vrouw Jessica en zijn lieve schoonzus Denise.

Gordelroos

Een dag na terugkomst van zijn vakantie kreeg Bas gordelroos. Alsof het nog niet genoeg was. Weer een week in het ziekenhuis om de gordelroos in te laten drogen. Het HB kelderde weer naar een laag punt. Bas kreeg 2 zakken bloed toegediend waardoor het HB weer herstelde.

De eeuwige optimist

Hij voelt zich redelijk. Zegt sterker uit de chemo te zijn gekomen. Is in november weer op het ziekenhuis geweest om de uitzaaiingen tussen mijn aorta en mijn enigste nier te laten onderzoeken. Behalve een samengaan met een griepje is dit allemaal goed gelukt. De eeuwige optimist In maart 2019 is bij Bas de tumor verwijderd. Hij is door middel van een ruggenprik geopereerd. Onder narcose mocht hij niet vanwege beschadiging van zijn longblaasjes door de chemo.

Hij heeft nu, na de operatie, nog één zaadbal en Bas is onvruchtbaar. De operatie is via de lies gedaan en ook zijn er 6 lymfeklieren verwijderd uit zijn lies. 1 daarvan was de uitzaaiing in de lies. Gelukkig bevatte deze alleen nog dood tumorweefsel en heeft de chemo hiervoor zijn werk goed gedaan. Toch is er een kinderwens. Hij voelt zich redelijk. Zegt sterker uit de chemo te zijn gekomen. Is in november weer in het ziekenhuis geweest om de 2 uitzaaiingen die tussen zijn aorta en enige nier zitten te laten onderzoeken. De uitslag heeft hij inmiddels binnen en het blijkt dat de 2 uitzaaiingen kleiner zijn geworden. Het bloed en de tumorwaarden blijven goed. Controles blijven wel van kracht voorlopig. En alsof dit nog niet genoeg was, is op 28 april 2019 zijn bonusvader overleden aan kanker, nota bene is dit ook sterfdag van Bas zijn schoonmoeder, die in 2015 overleed aan kanker.

Samenloop voor Hoop

In het weekeind van 21 en 22 september was Bas een van de eregasten tijdens de Samenloop voor Hoop in Tubbergen. Dit weekeind heeft hem goed gedaan. Tijdens de Samenloop voor Hoop in Overdinkel volgend jaar zal Bas ook weer van de partij zijn als één van de eregasten.

25e keer

Bas is nu 25 keer geopereerd. Toen hij voor de 25e keer de operatiekamer werd opgereden zei hij: “Hangen er slingers in de O.K.?” “Hoezo?” vroeg de verpleegkundige, waarop Bas zei dat het zijn 25e operatie was. Echter, geen slingers dus op de O.K., maar wel een chirurg die vroeg of de muziek aan mocht op de O.K., waarop Bas zei: “Maak het nu niet te gezellig voor mij haha.”

Op facebook, doet Bas met enige regelmaat verslag over zijn wel en wee:

https://www.facebook.com/Van-Hydrocephalus-naar-nog-meer-zorgen-141422126544036/

Op de site van het MST is een film te zien waarin Bas zijn ervaring deelt over een operatie.

afbeelding van Sietse Smit

Door: Sietse Smit

Redacteur, schrijver en regisseur.