Gezondheidszorg

Educatie

Trombose treft jong en oud

trombose

In een serie van blogs worden mensen geïnformeerd door Hallo Losser over aandoeningen of ziekten, die zij (deels) zelf kunnen beïnvloeden. Om een gezond Losser te houden, delen wij kennis en tips, dit keer in samenwerking met Ratiocomm uit Losser. Trombosepatiënten kunnen hier o.a. terecht voor bloedprikken en de begeleiding van hun medicatie.

Blog 1: Wat is trombose?

Bij trombose raakt een bloedvat verstopt door een bloedstolsel. Als dit gebeurt, heet dat trombose. Denk hierbij aan een trombosebeen of een longembolie. Wanneer zo’n bloedstolsel losraakt kan het op een andere plek in het lichaam een verstopping veroorzaken. Afhankelijk van de plek en de gevolgen in het lichaam spreken we van een longembolie of een infarct. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht komt trombose ook bij jongere mensen voor. Het risico op trombose wordt wel groter bij het ouder worden.

Longembolie

Bij een longembolie zit een bloedvat naar de slagaders van de longen verstopt. De delen van de long achter de verstopping krijgen minder bloed en zuurstof aangevoerd. Dat gedeelte van de longen kan daardoor minder zuurstof opnemen. Het hart moet dan harder werken om toch voldoende zuurstof in het lichaam te krijgen. Als de verstopping groot genoeg is komt er uiteindelijk minder zuurstof in het bloed. Dit veroorzaakt benauwdheid.

Infarct

Als een deel van het lichaam helemaal geen zuurstof meer krijgt door een bloedstolsel dan spreken we van een infarct. Dit kan levensbedreigend zijn, zoals infarcten aan de hersenen, longen, darmen en het hart. Een ooginfarct is ook mogelijk en kan leiden tot blindheid. Ieder uur krijgen 11 mensen trombose in Nederland. Trombose is een van de belangrijkste doodsoorzaken, 1 op de 4 mensen met trombose overlijdt aan de directe of indirecte gevolgen hiervan.

In de volgende blog leest u wat de meest voorkomende oorzaken zijn van trombose.

afbeelding van Astrid Kuhlkamp

Door: Astrid Kuhlkamp

Hallo Losser! Als inwoner van Losser wil ik graag mijn steentje bijdragen aan maatschappelijke doelen en daarom ben ik vrijwilliger bij dit platform. Daarnaast heb ik het adviesbureau FoodMarketing4U voor de professionale foodsector.  Ik ben getrouwd en heb ik twee schoolgaande kinderen.