Op de fiets van L'Estartit naar Losser

Na een halfjaar voorbereiding was vandaag dan toch echt de eerste etappe

Etappe 1: L’Estartit - Macanet de Cabrenys
(Grand Café Slijterij Hotel Smit etappe sponsor)

Vanmorgen was het dan eindelijk zo ver, het vertrek uit L’Estartit. In alle vroegte zijn we opgestaan. We moesten nog even spullen inpakken en de voeding voor onderweg gereed maken. Ook werd er met z’n allen ontbeten en het was alweer snel gezellig.

Om 9:30 was het dan toch echt tijd te vertrekken naar de plek waar pa is overleden om vervolgens van daaruit te vertrekken. Iedereen de bult op en zelfs opa heeft de steile helling getrotseerd! Tessa hield nog een praatje waarbij de nodige traantjes werden weg gepinkt. Met z’n allen een dikke sigaar gerookt en een slok wiskey genomen, maar toen was het toch echt tijd te vertrekken.Het eerste gedeelte van de route waren Joeri en mij bekend. Een op en neer gaande weg met het nodige grind en kiezelstenen, vervelend fietsen dus! Eenmaal in L’Escala, zo’n 15 km verder, even afgesproken met Sanne en Sander. We wilden even bespreken waar we gingen lunchen en we wilden alvast een camping uitzoeken.

Affijn een mooie camping bij Cerét uitgezocht en we zouden gaan lunchen in Darnius, een kleine 60km verder. De eerste kilometers waren erg vlak en we konden tempo maken. Maar daar kwam toch even het aloude probleem weer om de hoek kijken. Een grindpad met kiezelstenen. Hier hebben we zo’n 20km over gefietst en eerlijk is eerlijk, alles beter dan de snelweg. Hoe verder we richting de Franse grens kwamen hoe groter de heuvels werden. Af en toe een pittig klimmetje zat er tussen en de benen werden dus voor het eerst goed getest. Na deze klimmetjes werden dan ook al de eerste gelletjes aangebroken. Dat was een oppepper en hebben Darnius dan ook zonder kleerscheuren gehaald.

In Darnius zaten, bij een vrij leeg etablissement, twee mensen te chillen in de zon. Na verdere bestudering bleken dit Sanne en Sander te zijn! Een super fijn gevoel na die lekkere klimmetjes.

Toen we eenmaal bij hen voegden klonk er een onheilspellend gedonder in de verte. En ja hoor, donkere wolken pakten zich samen in de verte. Wachtend op onze lunch werd het al maar erger. Het werd al vrij snel duidelijk de doelen bij te stellen voor vandaag. Dan maar een kortere etappe. We willen niet in de bliksem en donder een berg op fietsen (we zouden na Darnius aan een klim van 25KM beginnen). Joeri zocht vervolgens de dichtstbijzijnde camping op en deze lag een kleine 10km verderop in Macanet de Cabrenys. Eieren voor ons geld gekozen en gewoon voor de zekerheid gaan.

Met in de verte het gedonder en gebliksem mochten we nog een lekker klimmetje doen. Met als kers op de taart een helling van 21% naar de camping toe. Eenmaal op de camping waren we blij over te zijn en konden de regen net voor blijven. Een halfuur na aankomst kwamen ook Sanne en Sander aan met eten.

Met op de berg nog steeds het gedonder en bliksem gaan wij zo beginnen aan het eten. Een super mooie camping met alle voorzieningen aanwezig. Morgen mogen we nog 19km van de klim afmaken waar we vandaag aan zijn begonnen. Daarna kunnen we wel weer 25KM dalen! Een mooie etappe in het vooruitzicht en aan de zin ligt het niet!

Good goan! Liefs Sanne, Joeri, Sander en Niels

Doneren kan ook nog via onderstaande link 

https://www.doneeractie.nl/op-de-fiets-van-l-39-estartit-naar-losser/-30926

afbeelding van Ingrid Legters

Door: Ingrid Legters

Ingrid Legters redactiespil van Hallo Losser, huis-tuin en keuken journalist en bestuurslid