“Altijd kijken naar wat wél kan,  Onderzoek de beste mogelijkheden”

Wij als bewoners aan de Lakerinksweg in Overdinkel voelden zich vorig jaar overvallen door de mededeling dat Powerfield een mega groot zonnepark op 25 hectare landbouwgrond wil realiseren in Overdinkel. Het open uitzicht over de weilanden, weids over de boeren velden, daar hebben wij voor gekozen. Daar willen wij wonen.
Elke morgen een wandeling over het zandpad laat de sporen zien van het wild wat er leeft. Reeën met hun kalfjes, die er jaarlijks geboren worden en zelfs poot afdrukken van een wild varken hebben we eens gespot. Nu gaat dit ontnomen worden en gaat ons uitzicht veranderen van groen gras in blauwe zonnepanelen als dit plan doorgaat.
De zonnepanelen afschermen met een 2,5 meter hoog hek van ijzergaas om het gehele gebied. “In Berlijn worden muren gesloopt en Overdinkel bouwt er een”. Complete landschapsvervuiling.

Landschappelijke kwaliteit en energiebeleid komen hier zwaar met elkaar in botsing.

En dan hoor je geluiden van “not my backyard” zeker.

Wij zijn niet tegen groene inwinning. Wij ontkomen er niet aan. Een energiebewuste toekomst is van belang.
Maar dit is de gemakkelijkste weg. Powerfield aast op de 20 miljoen subsidie en maakt Overdinkel lekker met een jaarlijkse vergoeding van 12.500,- euro.
Het park na enkele jaren afstoten en incasseren, dat heet ondernemerschap!  De gevolgen voor de schoonheid van onze mooie landelijke karakter telt niet. Ook niet de jaarlijkse reekalfjes die in het weiland geboren worden.

En wat hebben we in het begin idyllische tekeningen mogen inzien van Powerfield.
Ik wist trouwens niet dat er schapen van 1,80 meter groot bestonden!! Op de tekeningen staan lieve schapen, grazend tussen de panelen ingetekend. Schapen die net zo groot zijn als de zonnepanelen. En ja, de zonnepanelen worden hier 1,80 meter hoog.

Maar werkelijkheid is echt anders. Ik heb de schade aan grond bekeken in Purmerend. Er groeit niets meer onder de panelen. Het krijgt geen zonlicht! Schapen kunnen er niet leven.

Gemeente Losser heeft te voldoen aan een energieplan voor inwinning van duurzame energie en heeft geen tijd om andere mogelijkheden te onderzoeken.

Wij hebben meerdere “geschikte” locaties in de gemeente Losser. Voormalig vuilnisstort in Overdinkel. Afgeschermd van de buitenwereld en nutteloze bestemming. Gebruik dit gebeid voor zonnepanelen. Grote bedrijven willen hun daken ter beschikking stellen. Voorzie alle “nieuwe” woningen van zonnepanelen.

Twee windturbines halen meer rendement dan de beoogde 84000 zonnepanelen. Nu hoor ik al mensen roepen dat dit pure horizonvervuiling betreft. Ik geef geen ongelijk. Maar aan de Duitse zijde hebben we al vele windmolens staan. En ja, daar kijk ik ook tegen aan vanuit mijn woonkamer. Twee erbij op de grens langs de A1, waarom niet. Er zijn al diverse boeren die mij hebben benaderd en bereid zijn de windmolens op hun land te laten plaatsen.

Zonnepanelen welkom, maar dan hoog op het dak! Losser, maak een goede Energiemix!

 

afbeelding van Sandra Tiethoff

Door: Sandra Tiethoff