Agenda

De film Zwartboek

woensdag 11 april 2018 11:30 tot 14:00

Op woensdagmiddag 11 april vertoont Het Filmhuis in Losser de film Zwartboek

Paul Verhoeven 

Zwartboek is een Nederlandse film uit 2006, geregisseerd door Paul Verhoeven. Het scenario is geschreven door Paul Verhoeven en Gerard Soeteman. De hoofdrollen worden vertolkt door Carice van Houten als Rachel stein, Thom Hoffman als Hans Akkermans, Halina Reijn als Ronnie en Sebastian Koch als Hauptsturmführer Müntze. Na de première was tijdens het filmfestival van Venetië was de Nederlandse galapremière op 12 september 2006 in Den Haag.

Zwartboek kreeg een Gouden Film, een Platina Film en op het Nederlands Film Festival drie Gouden Kalveren. Als Nederlandse inzending voor de Academy Awards kwam Zwartboek op de shortlist. Een plek bij de daadwerkelijke nominaties werd niet gehaald.

Tweede Wereldoorlog

Het verhaal gaat over een jonge Joodse vrouw (Carice van Houten als Rachel) die na een ontmoeting in Israël met een vriendin uit haar verleden terugkijkt. Zij overpeinst hoe ze het eind van de Tweede Wereldoorlog overleefde in het verzet. De titel slaat op een zwart boekje, dat in de film de rol van zwartboek speelt.

Rachel Stein, een Joodse zangeres, moet vluchten wanneer haar onderduikadres per ongeluk gebombardeerd wordt door geallieerden. Omdat ze geld nodig heeft voor haar vlucht bezoekt zij de notaris van haar overleden vader, waarna zij in de nacht heimelijk met een groep Joodse vluchtelingen door de Biesbosch reist. Het loopt slecht af maar Rachel overleeft. Zij sluit zich aan bij het verzet, aanvankelijk als koerierster, Met hulp van de leider van een verzetsploeg (Thom Hoffman) blijkt ze, door een toevallige ontmoeting met een goede Duitse officier (Sebastiaan Koch), al snel waardevol als spionne voor het verzet. Door een korte verhouding met deze SD Hauptsturmführer ziet Rachel kans te infiltreren in het Duitse hoofdkwartier.

Locatie: 
Erve Kraesgenberg Bookholtstraat 25 Losser.